Merkel dobila i treći mandat: "Svi trebamo biti sretni, ovo je odličan rezultat"

Foto: Guliver Image/Getty Images

ANGELA MERKEL slavi nakon izbora i ostaje njemačka kancelarka.

Merkel je poručila članovima svoje stranke da slobodno mogu slaviti nakon što su došli rezultati izlaznih anketa koje nedvosmisleno pokazuju da će Merkel biti premijerka i treći mandat.

Njezini su demokršćani, prema izlaznim anketama televizije ARD, dobili oko 42 posto glasova. Međutim, loša vijest za stranku je ta njezini preferirani koalicijski partneri, Slobodni demokrati, možda neće dobiti pet posto glasova nužnih za ulazak u parlament.

Merkel će zbog toga morati razmisliti o širokoj koaliciji sa socijaldemokratima koji su, prema anketama, dobili oko 26 posto glasova.

"Svi trebamo biti sretni. Ovo je odličan rezultat"

"Ovo je odličan rezultat", poručila je Merkel.

Merkel je s oduševljenjem dočekana u sjedištu stranke u Berlinu. Ona se tom prilikom zahvalila glasačima te uputila obećanje da će se i dalje ponašati odgovorno i oprezno.

"Svi trebamo biti sretni. Ovo je odličan rezultat", bile su riječi njemačke kancelarke.

Merkel je dodala da će iduće četiri godina za Njemačku biti četiri uspješne godine. S druge strane, predsjednik Socijaldemokratske partije Sigmar Gabriel uputio je čestitke stranki njemačke kancelarke. Gabriel je podsjetio i na to da je njegova stranka osvojila više glasova nego na prošlim izborima.


"Ipak, to je manje nego što smo očekivali", rekao je Gabriel na konferenciji za novinare koju je organizao zajedno s predsjedničkim kandidatom Peerom Steinbrückom.

Velika izlaznost

Izlaznost je bila veća nego na prošlim izborima. Do 14 sati na birališta je izašlo 41,4 posto birača, što je značajno više nego na izborima 2009. kada je glasalo 36,1 posto ljudi koji imaju pravo glasa.

Oko 30 posto glasača u gradovima koristilo je mogućnost slanja glasačkog listića poštom. Manipulacija tim glasovima je teoretski moguća. 2002. godine došlo je do manipulacija na izborima u Dachauu kada je krivotvoreno 400 takvih listića. Prijevara je otkrivena jer su svi listići bili popunjeni istom kemijskom olovkom. Za glasanje se 2005. godine koristilo i računalo, a 2009. godine njegovo je korištenje ukinuo Savezni ustavni sud jer izborni postupak mora biti proveden javno.

Pročitajte više