Merkel dolazi Obami u Bijelu kuću, pokušat će se složiti oko Grčke

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama će 9. veljače u Bijeloj kući primiti njemačku kancelarku Angelu Merkel i tom prilikom će razgovarati o borbi protiv terorizma, Islamskoj državi (IS) i Ukrajini.

Dvoje čelnika će razgovarati o nizu tema, među kojima i o Ukrajini, Rusiji, borbi protiv terorizma, IS, Afganistanu i Iranu, priopćila je Bijela kuća.

Kancelarka Merkel će tog tjedna također posjetiti Ottawu i sastati se s kanadskim premijerom Stephenom Harperom. Njen posjet će se zbivati u vrijeme dok Zapad prijeti Rusiji novim sankcijama zbog upletenosti u sukob u Ukrajini.

Obama i Merkel će se baviti i gospodarskim pitanjima i klimatskim promjenama. U Njemačkoj će se u lipnju održati summit G7 na kojem se sastaju čelnici sedam najvećih gospodarskih sila svijeta.

Isključila otpis grčkog duga

Očekuje se da će i nova grčka vlada biti među temama razgovora, a plan spašavanja Grčke osjetljivo je pitanje o kojemu se ne slažu. Obama je u nedjelju na CNN-u ocijenio da se ne može nastaviti vršiti pritisak na zemlje koje su u depresiji, dok je njemačka kancelarka u subotu isključila brisanje grčkog duga.

Dvoje čelnika će također baviti osjetljivim pregovorima o sporazumu o slobodnoj razmjeni, takozvanom transatlantskom partnerstvu između Europske unije i Sjedinjenih Država. To će biti drugi posjet kancelarke Merkel Bijeloj kući nakon 2. svibnja i skandala NSA-ina prisluškivanja njezinog mobitela.

Pročitajte više