Merkel nakon kritika jasno podržala Junckera za predsjednika Europske komisije

Foto: Guliver Image/Getty Images

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel je u petak u Regensburg u jasno podržala kandidaturu Jeana-Claudea Junckera za predsjedništvo Europske komisije, prvi puta nakon europskih izbora u nedjelju.

"Sve razgovore vodim u vjeri da Jean-Claude Juncker treba postati predsjednik Europske komisije", izjavila je kancelarka na stranačkom skupu u Regensburgu.

Merkel su ovog tjedna kritizirali njemački mediji jer nije jasno podržala Junckera kao budućeg predsjednika Europske komisije dok je na čelu liste europskih pučana (EPP) u kojoj su i konzervativci Angele Merkel, koja je ostvarila najbolji rezultat na europskim izborima prošle nedjelje.

EPP je dobio 213 mjesta od 751 u Europskom parlamentu. Predsjednik mora dobiti većinu glasova šefova država i vlada i minimalno 376 glasova u parlamentu.

Juncker nailazi na protivljenje nekoliko konzervativnih čelnika koji drže da je pretjerano europski orijentiran i čovjek prošlosti. To su premijer Velike Britanije David Cameron, Mađarske Viktor Orban, Švedske Frederik Reinfeldt, Nizozemske Mark Rutte i Finske Jyrki Katainen.

Angela Merkel treba 9. i 10. lipnja sudjelovati na mini-summitu u Švedskoj, sa šefovima vlada Nizozemske, Švedske i Velike Britanije za koje se drži da nisu skloni Junckeru.

Pročitajte više