Merrill Lynch iznenadio sve: Mađarsko gospodarstvo u 2014. raste 2,6 posto!

Foto: scx.hu

AMERIČKA investicijska banka Merrill Lynch – Bank of America optimistična je u procjenama kretanja mađarskog  gospodarstva, zbog monetarne i fiskalne politike, koja će, prema njihovom mišljenju, potaknuti unutarnju potražnju i pokrenuti snažan rast.

Nedavni posjet londonske analitičarke Merrill Lyncha, Raffaelle Tenconi, Budimpešti, ojačao je optimizam ove banke, što se tiče mađarskog gospodarskog oporavka, stoji u izvješću koje prenosi portfolio.hu.
 
I dalje se očekuje da Mađarska poštuje granicu od 3 posto BDP-a proračunskog deficita.
Tenconi upozorava da su porasli rizici od povećanja kamatnih stopa, s obzirom na probleme oko kredita s valutnom klauzulom, koje mađarska vlada planira uskoro ukinuti.
 
Nedavno objavljeni ekonomski pokazatelji u skladu su s očekivanjima Merrill Lynch – Bank of America, da će iduće godine uslijediti snažan gospodarski rast.
 
"Naša procjena o rastu mađarskog gospodarstva od 2,6 posto, u 2014. godini temelji se na dvije pretpostavke: fiskalna i monetarna politika pokrenut će gospodarstvo, a nakon pet godina pada, očekuje se i porast domaće potražnje." stoji u izvješću Merrill Lyncha.
 
Ova procjena iznenadila je ostale analitičare, jer je opća prognoza da će mađarsko gospodarstvo rasti za 1,5 posto. 
 
 

Pročitajte više