Mesić: Odluka bez presedana u posljednjih šest stoljeća postojanja Crkve; Tomašević: Ne zna se pravi razlog

 Foto: AFP

NEOČEKIVANU odluku o povlačenju Pape Benedikta XVI. komentirao je i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

"Odluka poglavara Rimo-katoličke crkve, Pape Benedikta XVI da se povuče s funkcije 28. veljače u 20,00 sati, bez presedana je u posljednjih šest stoljeća postojanja Crkve. Ona svjedoči o visokom stupnju odgovornosti što je Papa osjeća prema Crkvi, prema svojem položaju i – što je najbitnije – prema vjernicima.

Papa Benedikt XVI, kojega sam imao prilike susresti u Vatikanu, nije – za razliku od svojega iznimno popularnoga prethodnika kojega bi se, uvjetno govoreći, moglo nazvati i populističkim Papom – bio i vjerski vođa, i politički čimbenik. On je u prvome redu bio teolog, i to konzervativnih uvjerenja koja nije ni sakrivao, niti je od njih odustajao.

No, njegovu odluku valja primiti s punim poštovanjem i uvažavanjem. Današnji je svijet, pa i Katolička crkva u njemu, suočen s do sada nezapamćenim izazovima. Valja se nadati da će nasljednik Benedikta XVI biti netko, tko će se s tim izazovima znati nositi, imajući na umu raspoloženje najvećeg broja vjernika, ali i prilike u kojima oni, kao i cijeli svijet, žive."

Silvije Tomašević za MS: U Rimu zatečeni odlukom Pape

U Rimu šok nakon objave o odlasku Pape Benedikta XVI. Dugogodišnji novinar iz Vatikana Silvije Tomašević za Media servis kaže kako razlozi odlaska i dalje nisu poznati.


Benedikt XVI. danas je, tijekom kanonizacije mučenika iz Otranta, sam na latinskom najavio da napušta svoj pontifikat 28. veljače, rekao je Silvije Tomašević i prenio papine riječi.

"Svjestan sam težine svoga čina. U punoj slobodi izjavljujem da odustajem od svog služenja kao rimski biskup i nasljednik Svetog Petra', rekao je Papa. Tomašević kaže da razlozi zapravo i dalje nisu poznati. 'Ne zna se je li to zbog zdravlja, godina, ali odluku je donio sam i kako je rekao u 'punoj slobodi", rekao je Tomašević koji je prenio riječi kardinala Sodana da je 'to grom iz vedra neba'.

"Iznenađenje je golemo, u Rimu su gotovo svi ostali zatečeni ovom odlukom Pape. Podsjetimo da se u 13. stoljeću dogodilo da Papa odustane, a od tada do danas takvih odluka nije bilo", rekao je Tomašević.

Budući da takvih odluka nije bilo pogotovo ne u novijoj povijesti postavlja se i pitanje odgovornosti Pape Benedikta XVI.  "Pravi razlozi se ne znaju, no on je uvijek osjećao težinu svog posla, svoje dužnosti. Posljednjih mjeseci je bio zdravstveno dosta loše, tako da je sve to zajedno moglo utjecati na odluku koju je donio", rekao je Tomašević.

Pročitajte više