Mesić: Ubojstvo Ive Pukanića bio je teroristički čin

Foto: Index

OBITELJ Nike Franjića, kolateralne žrtve u ubojstvu Ive Pukanića, na Općinskom sudu u Rijeci pokrenula je tužbu kojom od Republike Hrvatske traži 1,05 milijuna kuna odštete.

Franjićeva obitelj smatra da je ubojstvo bilo teroristički čin, a u takvim slučajevima država prema zakonu snosi odgovornost. Državno odvjetništvo nije pristalo na takvu kvalifikaciju, a u izvornom je postupku tužbu obitelji Franjić srušio i Općinski sud u Rijeci, ali Vrhovni je sud naredio da se postupak ponovi.

"Za mene je ubojstvo Pukanića i Franjića čisti akt terorizma. Rekao sam to neposredno nakon događaja i pri tome ostajem", posvjedočio je na sudu bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić smatra kako su Pukanić i Franjić ubijeni zbog tema koje je Nacional otvarao. Tvrdi da je to poruka kojom se pokušava zastrašiti sve novinare, što je za Mesića dovoljan dokaz da se radi o terorizmu.

S takvom konstatacijom slaže se i Mate Laušić, umirovljeni general pukovnik Hrvatske vojske, koji je također svjedočio na sudu. Laušić tvrdi da teroristički čin određuju sredstva i metode koji se koriste, a "ovaj događaj ima sve elemente terorizma".

Pročitajte više