Mikuličić: Gotovina i Markač se nadaju da će im kazne biti smanjene

U PONOĆ istječe rok haškom tužiteljstvu da Žalbenom vijeću haškog suda ponudi alternativne oblike odgovornosti za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Na odgovore tužiteljstva obrana se može očitovati do kraja mjeseca.

Markačev odvjetnik Goran Mikuličić očekuje da će tužiteljstvo tražiti zapovjednu odgovornost. "Nema ništa što bi moglo nadomjestiti tu odgovornost, odnosno taj oblik krivnje i zapravo, ono što mi očekujemo to je da će tužiteljstvo pozitivno odgovoriti na upit Žalbenog vijeća i da će se izjasniti da smatraju, ako Vijeće ne nađe postojanje zločinačkog pothvata da onda smatraju da treba donijeti osuđujuću presudu u odnosu na naše branjenike, po članku 7. stavak 3. Statuta, to je zapravo zapovjedna odgovornost", rekao nam je Mikuličić.

"Nadaju se da će im kazne biti umanjene"

Obrana već priprema očitovanje na odgovor tužiteljstva koje može podnijeti do kraja mjeseca. Mikuličić vjeruje da će time biti iscrpljen žalbeni put te očekuje da će presuda, kako je i najavio predsjednik suda Meron, biti do prosinca. Dodaje da su Gotovina i Markač optimistični. "I oni se nadaju da će im kazne biti umanjene. To je sigurno objektivno za očekivati", kaže Mikuličić.

Podsjetimo, za zločine u Oluji dvojica generala nepravomoćno su osuđena na 24 i 18 godina zatvora.

Pročitajte više