Milanović: I dalje nemamo jasan odgovor zašto je pukao novi nasip

Foto: Hina

ZAMJENIK ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković izvijestio je Vladu o provedbi mjera od poplave i sanaciji terena u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Istaknuo je da su mnogobrojne službe te vojska i volonteri sudjelovali u sanaciji terena.

 "Iz preliminarnih pokazatelja ljudskih i materijalnih gubitaka potrebno je istaknuti sljedeće: Na žalost stradale su dvije osobe, stradale tri općine, na preko 7,500 objekata šteta se procjenjuje na preko 1,2 mlrd kuna. Na 19 zgrada javnih ustanova šteta se procjenjuje na preko 8 miljuna kuna. Štete na infrastrukturi se procjenjuju na preko 220 milijuna kuna. Evakuirano je 8951 osoba. Troškovi privremenog smještaja evakuiranih osoba i njihovih potreba preko 13 milijuna kuna, a ta brojka svakim danom raste."

Prema nalazima Ministarstva graditeljstva, a zaključno s 18. lipnjem, od 7402 građevine zahvaćene poplavom, opasnim su označene 624 zgrade. Evakuirano je 9148 životinja, a ukupan broj uginulih životinja 11 494 koje su sve neškodljivo uklonjene. Procjena je i da je uništeno više od 8500 ha poljoprivredne površine za koju je procijenjena šteta od 55 milijuna kuna. Prema dostavljenim izvješćima do sada je utrošeno 165,166 milijuna kuna. Tonković je izvijestio i da je Hrvatska uputila i žurnu pomoć Bosni i Hercegovini i Srbiji u vrijednosti većoj od 1,5 milijuna eura.

"Izgubljena su dva ljudska života, a prouzročena šteta koja se mjeri u milijardama kuna, a promijenjene sudbine mnogih obitelji sa poplavljenih područja. Ocjenjuje se da je reakcijom Vlade RH, sastavnica sustava obrane od poplava i sustava zaštite i spašavanja, mjesnog stanovništva, volontera te građana RH koji su donacijama pomogli nastradale katastrofom koja je pogodila Vukovarsko srijemsku županiju, upravljano u skladu sa pravilima struke i uz određene poteškoće najracionalnije što se moglo u zadanim okolnostima."

Na izvješće zamjenika unutarnjih poslova nadovezao se i premijer Zoran Milanović.

"Nikako ne treba ispustiti,odnosno izgubiti iz vida činjenicu da sve ovo skupa ne bi bilo potrebno da je izdržao novi nasip i opet nemamo jasan odgovor zašto je pukao nasip. Dakle, novi dio nasipa se raspao i prostor je poplavljen. Na to ne znam hoćemo li ikada dobiti odgovor, ali to ne treba zaboraviti" rekao je Milanović.
 

Pročitajte više