Milanović: Odaziv birača bio bi i manji da popis birača nije doveden u red

Foto: Bruno Konjević/Cropix

PREDSJEDNIK Vlade Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding.

Razgovarali su o izborima za Europski parlament, koji su jučer po prvi puta održani u Hrvatskoj, te o skorom hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, priopćeno je iz Banskih dvora.

S obzirom na relativno nizak odaziv birača, koji je iznosio nešto više od 20 posto, predsjednik Vlade naglasio je kako bi on u postotku bio još i manji, odnosno oko 15 posto, da popis birača nije doveden u red.

I u ostalim državama članicama, kampanja za Europski parlament često se svodi na lokalne, odnosno nacionalne teme, umjesto na europske. Stoga je ponovno istaknuta potreba postizanja prepoznatljivosti europskih tema i njihove važnosti za države članice pa je tako bilo riječi i o preporukama Europske komisije državama članicama u tom smislu, koje će se odnositi na sljedeće redovite izbore za Europski parlament, koji će se održati u svim državama članicama 2014. godine.

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding izrazila je dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju, ističući kako je bitno da, kao punopravna članica, Hrvatska preuzme aktivnu ulogu za europskim stolom. Također, bilo je riječi o planovima za ulazak Hrvatske u schengenski prostor, što je naš sljedeći cilj.
 

Pročitajte više