Milanović: Pretvaramo kredite u švicarcima u eure; HDZ: To je naša ideja pa ćemo je podržati

Foto: FAH

PREMIJER Zoran Milanović podsjetio je da Vlada radi na rješenju problema dužnika u švicarskom franku već dvije i pol godine - od smanjenja kamatnih stopa do fiksiranja tečaja. Izvor problema vidi u neodgovornosti prethodnih administracija koje su se, kako kaže, "vodile filozofijom lako ćemo".

"Odlučili smo pretvoriti kredite u švicarskim francima u kredite u eurima. Vodili smo pritom računa o dosta detalja, kako se nitko ne bi osjećao zakinutim, posebno korisnici kredita u drugim valutama. Uvijek treba odvagati osobnu odgovornost i nenadane okolnosti koje su mnoge obitelji dovele u tešku situaciju", kaže Milanović.

"Moglo se ostati i na postojećem rješenju da se tečaj `zaledi`na 6,39 kuna. Pa da se prati, pa da Vlada reagira ako krene padati ispod 6,39. Upravo da to skinemo s dnevnog reda i da se ljudi mogu normalno okrenuti poslu, budućnosti, odlučili smo se za ovo rješenje o kojem će više danas reći potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac", izjavio je Milanović.

Rješenje konverzije u eure ide za tim da se nikog ne zakine, naglašava premijer koji se ne boji reakcije banaka i ističe - Vlada vodi Hrvatsku.


"Banke će nešto izgubiti, ali će nešto i dobiti na poreznim olakšicama. Zato to i nije napravljeno preko koljena. Vodilo se računa da i banke imaju svoj smisao, ako dioničari ne ostvaruju očekivanu razumnu zaradu onda će novac prebaciti drugdje, recimo u državne obveznice. Dakle nije to baš tako jednostavno. Zato se vodi računa o svakom detalju, ali ovdje smo da štitimo hrvatske građane, a ne da pokazujemo mišiće hrvatskim bankama", poručio je Milanović.

Udruga Franak zadovoljna

Vlada Zorana Milanovića pripremila je, naime, konačno rješenje za dužnike u švicarskom franku kojima će ih izjednačiti s dužnicima u eurima. I banke koje bi snosile trošak konverzije, dobile bi poreznu olakšicu. Udruga Franak pozdravlja Vladin plan, dok su nam iz HUB-a najavili pisano očitovanje na medijske najave novog rješenja za franak. Svima koji imaju kredit u švicarskom franku Vlada namjerava zakonskim rješenjem omogućiti konverziju kredita u eure i otpis dijela glavnice.

Trošak bi u cijelosti snosile banke, a država će im to kompenzirati kroz poreznu olakšicu. Iz Udruge Franak poručuju kako im je najvažnije smanjenje glavnice i bude li Vladin prijedlog išao u tom smjeru, oni će ga podržati.

"Zadovoljni smo s prijedlogom čim se glavnica umanjuje jer ona je najveći problem i tu je najviše štete napravljeno. Još moramo vidjeti što je s preplaćenim kamatama", kaže Marijan Petruša iz Udruge Franak.

Petruša napominje da postoji problem građana koji su već otplatili kredite i oni će vjerojatno morati u privatne parnice, a posebice naglašava problem onih čiji su stanovi već otišli na 'bubanj'. Iz HUB-a su najavili pisano očitovanje o najavama koje stižu iz Vlade.

Udruzi Franak ne smetaju porezne olakšice bankama, štoviše i to pozdravljaju sve dokle trošak konverzije ne snose porezni obveznici.

HUB bez komentara

Hrvatska udruga banaka u ovom trenutku nema službenih informacija o mogućem rješenju za dužnike koji imaju kredite u švicarskim francima koje priprema Vlada RH.

"Bilo kakav komentar bankovne industrije može se dati samo na temelju potpunog uvida u moguće rješenje. Stoga ćemo, ako i kada zaprimimo službenu informaciju od Vlade RH, pažljivo i detaljno razmotriti prijedlog rješenja te se potom očitovati i dati svoje komentare", priopćeno je na naš upit iz Udruge banaka.

Za HDZ je to sve kampanja, ali podržat će Vladu

Predsjednik saborskog odbora za financije Srđan Gjurković u izjavi za Media servis pozdravlja rješenje prema kojem bi se otpisao dio glavnice, dok je HDZ-ovac Ivan Šuker skeptičan.

"S obzirom da očito rješenje od strane banaka nije došlo kako je najavljeno, Vlada je donijela odluku, priprema se odluka koja će ići u Sabor, gdje će svi švicarski krediti ići u eure po tečaju na dan kada su oni pušteni", kaže Gjurković.

HDZ-ov zastupnik i nekadašnji ministar financija Šuker misli da se iza svega krije predizborna kampanja:

"Ako se ide s takvim konceptom, zašto se nije to napravilo ranije? Međutim, ključni problem je ovdje što nema jasnih financijskih pokazatelja što to financijski znači", rekao je Šuker.

HDZ će podržati Vladin plan za rješavanje problema dužnika u švicarskim francima, no tvrde da su predložena rješenja izvorno HDZ-ova, ističe Goran Marić.

Marić: Najavljeni prijedlog je izvorno HDZ-ov

"S obzirom da je najavljeni prijedlog izvorno HDZ-ov i da predstavlja satisfakciju dužnicima, naravno da ćemo ga podržati. Međutim, inzistirat ćemo na cjelovitom rješenju, a ono podrazumijeva obeštećenje i onih dužnika kojima je prekinut ugovorni odnos. Istodobno tražimo da se riješi problematika jednostrano povećanih kamatnih stopa", rekao je Hini HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić.


Naglasio je da se ne može govoriti o kvalitetnim rješenjima ako iza njih slijedi velik broj sudskih tužbi, što je najavila udruga Franak.

"No, podržat ćemo svakako promptnu konverziju svakog pojedičanog kredita po tečaju koji je vrijedio na dan kad je kredit pušten u optjecaj", kaže Marić koji podržava i prijedlog da se na kredite u "švicarcima" primijeni kamatna stopa koja je cijelo vrijeme vrijedila za euro, a da se za preplaćeni iznos umanji glavnica kredita. Protivi se, međutim, ideji da se troškovi konverzije bankama priznaju kao porezna olakšica.

"Nedopustivo je u takav odnos miješati porezne obveznike i teret prebacivati na njih, jer se u ovom slučaju nikako ne može govoriti o gubitku, nego tek o umanjenoj dobiti banaka. Gubici banaka nisu nastali na stambenim kreditima, nego na kreditima velikih kompanija koji nikada nisu naplaćeni", smatra Marić.


 

Pročitajte više