Milanović: Tko se najviše borio za ljudska prava? SDP! Izaći ću na referendum i glasati protiv

Foto: Vlada.hr

PREMIJER Zoran Milanović gostovao je večeras u središnjem Dnevniku HRT-a, gdje je komentirao inicijativu za raspisivanjem referenduma o ustavnoj definiciji braka, ali i najnovije izvješće Europske komisije.

Na početku intervjua Milanović je komentirao promjenu Statuta grada Vukovara, kazavši kako postoji mogućnost da će se netko na takvu odluku žaliti, prvenstveno predstavnici manjinskih Vijeća, a tada bi, kaže Milanović, cijela priča mogla završiti na Ustavnom sudu.

"Vlada je morala primijeniti zakon, razgovarao sam s ljudima iz Vukovara. Ako se netko na novi Statut bude žalio, velike su šanse da će to na kraju završiti na Ustavnom sudu", kazao je Milanović.

O izjavi ministra branitelja Matića da bi mu bilo nepodnošljivo da vidi dvojezične ploče na ulazu u Vukovar, Milanović nije htio mnogo govoriti.

"Fred Matić je osoba koja je najviše sebe dala u ovim razgovorima. Ne bih mu lijepio nešto što nije rekao. Imamo samo deset minuta, pa idemo dalje. Znam kako se on osjeća...", kazao je Milanović.

Sabor bi sutra trebao odlučivati o raspisivanju referenduma o ustavnoj definiciji braka. Zašto SDP do sada nije tražio mišljenje Ustavnog suda o inicijativi "U ime obitelji" i referendumu, Milanović je objasnio:

"To nema veze s Vladom. Sabor će o tome donijeti odluku. Sabor najbolje poznaje ustav. Ustav je, nažalost, jasan što je sve dopušteno - ovo će biti prvi i zadnji put da se ovakav referendum raspisuje. Nadam se da ćemo se dogovoriti oko Ustavnih promjena, pa ćemo vidjeti. U ovom trenutku ići na silu i opstruirati 750.000 potpisa naših birača, s time se ne slažem", kaže Milanović.

Premijer tvrdi i da će najvjerojatnije izaći na referendum i glasati protiv.

"Osjećam netrpeljivost prema jednoj manjini i kao čovjek se s time ne slažem, to nije kršćanski. Dok imamo Ustav koji nema granice, svako pitanje je moguće postaviti na referendumu. To je opasno i nadam se da ćemo nešto iz toga naučiti.

Mislim da ću ipak izaći na referendum i glasovati protiv ove inicijative", zaključio je premijer.

Milanović novinarki: Djelujete mi preangažirano

Na upit o tome zašto Vlada već nije donijela toliko najavljivani Zakon o životnom partnerstvu, Milanović se okomio na novinaru, optuživši je da zvuči kao "politički strateg SDP-a".

"Vi mi cijelo vrijeme zvučite kao protivnik ove incijative. Vi ste novinar. Djelujete mi malo preangažirano. Ja Vam objektivno govorim što se tu događa", optužio je premijer Anku Bilić Keserović.

"Tko se najviše borio za ljudska prava, za prava manjina u Vukovaru? Moja stranka, SDP!", kazao je Milanović.

Ono što se već duže očekivalo danas je potvrdila Europska komisija- Hrvatska će uskoro ući u postupak prekomjernog deficita. Objavljene su jesenske financijske prognoze u kojima se predviđa manji pad BDP-a u ovoj godini, ali i povećanje javnog duga i proračunskog deficita.


Pad BDP-a u ovoj godini bit će manji u odnosu na ranije prognoze, umjesto 1 posto, past će 0,7, dok će u idućoj godini porasti 0,5 posto, a u 2015. 1,2 posto. Predstoji nam povećanje javnog duga u ovoj i idućoj godini kada će doseći čak 64,7 posto BDP-a. Proračunski manjak iznosit će 5,4 posto, a iduće godine 6,5 posto BDP-a. Hrvatska će tako imati deficit veći od Grčke, Španjolske i Portugala. Znak je to Europskoj komisiji za pokretanje nadzora.

"Naš problem je u tome što smo nagomilali dugove koje moramo vraćati. Prethodna vlada je gomilala deficit, dugovi su rasli. Sljedeće godine ćemo imati rast od 1, 1,1 posto, ali opet ćemo imati deficit.

Za izlaz iz krize trebat će nam barem dvije, tri godine", rekao je Milanović.

Premijer tvrdi da se mirovine branitelja i invalida Domovinskog rata neće rezati, jer to nisu povlaštene mirovine.

"Povlaštena mirovina za nekoga tko je izgubio ruku i nogu - to nije nikakva povlastica. Rezat će se samo posebni propisi - radničke mirovine ostat će iste, to ne smijemo dirati. Nitko to od naš ne smije tražiti, ni Europska komisija ni Bog otac", zaključio je premijer.

Pročitajte više