Milanović: Zadnjih dana slušam galamu i optuživanje Vlade da želi rasprodati Hrvatsku. Zašto bismo to radili?

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SVE GLASNIJIM kritičarima Zakona o strateškim investicijskim projektima, citiranjem Ustava na sjednici Vlade odgovorio je premijer Zoran Milanović.

"Da je poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske, da država osigurava svim poduzetnicima jednak položaj na tržištu, da je zabranjen monopol, da država potiče gospodarski napredak i socijalno blagostanje i brine za gospodarski razvitak svih socijalnih krajeva", pročitao je Milanović dodavši kako je ovo dobar Zakon u skladu s Ustavom. "Znam tko ga je pisao i spreman sa braniti svaki stavak tog zakona", rekao je premijer.

"Zakonom se određuje način na koji dobra od interesa za Republiku Hrvatsku mogu upotrebljavati i iskorištavati ovlaštenici prava nad njima i njihovi vlasnici te naknada za ograničenja kojima su podvrgnuti. Meni je ovo savršeno jasno i zakon koji predlažemo je upravo na tragu i na tračnicama hrvatskog Ustava", kazao je premijer.

"Dajte jedan argument zašto bismo rasprodavali hrvatske vode, šume, prirodna bogatstva. Zašto bi to ova Vlada radila?"

Dokazat ćemo da je ovaj zakon dobar i da mu je jedina intencija ubrzavanje investicija, rekao je Milanović te dodao da ga je spreman braniti argumentima. "Ali nećemo na galamu jer ovo što slušam zadnjim dana je obična galama i optuživanje Vlade da želi rasprodati Hrvatsku. Zašto bismo to radili? Dajte jedan argument zašto bismo rasprodavali hrvatske vode, šume, prirodna bogatstva. Zašto bi to ova Vlada radila? Nema nijednog razloga za to", rekao je Milanović.


Zakonom su jasno određeni procesi i stvari koje su zaštićene, neće se stavljati u promet, ako se to eventualno i dogodi provest će se javna rasprava, poručio je Milanović koji je zakon spreman povući ako ne ubrza investicije. "Ali neću odustati od borbe za gospodarski napredak i jednostavnije poslovanje u Hrvatskoj jer je više bilo dosta kukanja s jedne strane da se ne može raditi posao. Čim se nešto pokuša učiniti i to pod nadziranim i centraliziranim sustavom, odmah napad", kaže Milanović.

Osvrnuo se i na primjedbe da novi zakon uvodi centralističko upravljanje, te da će dovesti do daljnje devastacije prostora. "Što se tiče nereda u prostoru i urbanizma. Ponovit ću još jednom. Najviše ga ima tamo gdje nije bilo države, nego gdje su bili lokalni, čak bih rekao i rođački interesi, koje nitko nije mogao nadzirati", poručio je premijer.

A što se tiče izgrađenosti ispod smo standarda Europske unije, pokazalo je to izvješće o stanju u prostoru koje je predstavila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. "Mi imamo 6,74 posto teritorija Republike Hrvatske planirano dokumentima prostornog uređenja na kojem se može razvijati i graditi. Ovaj zakon oko kojeg se toliko buke diglo je samo rekao kako graditi na tim prostorima i kakve su procedure", pojašnjava ministrica.

HOK-om će se odrediti koja su zanimanja i znanja potrebna hrvatskom društvu

Vlada je na sjednici usvojila i niz zakona kojima naše zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.

Vlada je raspustila Gradsko vijeće Slavonskog Broda koje nije u propisanom roku donijelo proračun kao ni odluku o privremenom financiranju, te je u tom gradu imenovala svog povjerenika.

Vlada je, između ostalog, na današnjoj sjednici usvojila i Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kojim će se kako je rekao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović jasno odrediti koja su zanimanja i znanja potrebna hrvatskom društvu.

"Hrvatski kvalifikacijski okvir, kako ga predlažemo, je bitan uvjet za uređivanje sustava cjeloživotnog učenja, zasniva se istovremeno na hrvatskoj obrazovnoj tradiciji, obuhvaća sadašnje stanje, ali i potrebe razvoja gospodarstva, pojedinca i društva u cjelini", rekao je Jovanović.

Uzelac razriješen dužnosti pomoćnika ministrice kulture

Vlada je na zatvorenom dijelu 73. sjednice dala suglasnost Glavnom državnom odvjetniku za davanje punomoći odvjetniku za zastupanje Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje sporova o ulaganju (ICSID). Također, dana je suglasnost za otvaranje Privremenog ureda u Zagrebu.


Što se tiče kadrovskih pitanja, razriješen je dosadašnji pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac, s danom 31. siječnja 2013. godine, a nova pomoćnica ministrice je Sanja Šaban, s danom 1. veljače 2013.

Sukladno izmjenama Poslovnika Vlade, razriješeni su Dalibor Šemper, ravnatelj Ureda Koordinacije za unutarnju i vanjsku politiku-tajnik, Marija Pišonić, ravnateljica Ureda Koordinacije za regionalni razvoj i fondove Europske unije-tajnica te Ines Uglešić, ravnateljica Ureda Koordinacije za gospodarstvo-tajnica.

Dalibor Šemper imenovan je ravnateljem Ureda Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom-tajnikom, Krešo Glavač ravnateljem Ureda Koordinacije za vanjsku i europsku politiku-tajnikom, a Ines Uglešić ravnateljicom Ureda Koordinacije za gospodarstvo, investicije i fondove Europske unije-tajnicom.

Dosadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Jozo Ivanović razriješen je te je Vlatka Lemić imenovana novom ravnateljicom, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju.

Uz dobiveno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, razriješen je dosadašnji član Upravnog vijeća Hrvatskog mjeriteljskog instituta Siniša Prugovečki te je Zdenko Franić imenovan novim članom.

Sukladno Zakonu o sanaciji studentskih centara i Odluci Vlade Republike Hrvatske o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Pejo Pavlović imenovan je na dužnost sanacijskog upravitelja Studentskog centra u Zagrebu, Vjekoslav Bratić je imenovan na dužnost predsjednika Sanacijskog vijeća, a Ivo Grgić i Berto Šalaj članova navedenog Vijeća.

Razriješen je Stanko Kršlović, član Statističkog savjeta Republike Hrvatske te je Mladen Duliba imenovan novim članom, kao predstavnik Ministarstva financija.

Mario Vučinić imenovan je povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda, temeljem rješenja Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju Gradskog vijeća.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Perica Šolić razriješen je te je Ivica Tomić imenovan novim predsjednikom Vijeća.

Zapovjednik Stožera za provedbu Plana intervencija od iznenadnih onečišćenja mora Perica Šolić i član Stožera Zlatko Košta razriješeni su. Igor Butorac i Mladen Novoselec imenovani su na dužnost zapovjednika i člana Stožera, kao predstavnici središnjih tijela državne uprave nadležnih za more i unutarnje poslove.

Pročitajte više