Milanović izvrijeđao Karamarka, a nakon Jandrokovićevog pitanja napustio sabornicu!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

VIDNO uzrujan pitanjem Gordana Jandrokovića i spominjanjem izbora za Europski parlament, premijer Zoran Milanović napustio je sabornicu prije kraja aktualnog prijepodneva. Cijeli dan u Saboru se vladajući i opozicija prepiru oko poslovnika, a ovakvo napuštanje sabornice još nije viđeno.

"Samo se zatvori u svoju prostoriju, čita knjige, a nije na terenu i ne razumije uopće što se u Hrvatskoj događa. Imamo premijera koji virtualno vodi zemlju, koji je zadovoljan sam sa sobom, a ne razumije uopće kakvo je stanje u Republici Hrvatskoj", rekao je Jandroković u svom pitanju.

Je li premijer Zoran Milanović izjurio iz sabornice zbog pitanja Gordana Jandrokovića, ni samom HDZ-ovcu nije jasno.

"To nije bila moja namjera. Ja sam ga pitao vrlo pristojno oko LNG terminala. Mislim da razloge treba tražiti u odnosu između predsjednika Hrvatskog sabora Leke i gospodina premijera jer ovo što se danas događalo zaista do sad nije viđeno u Hrvatskom saboru gdje je predsjednik Vlade u stvari u jednom dijelu preuzeo vođenje sjednice, ponizio na žalost, i predsjednika Sabora i saborske zastupnike. Zašto je otišao, stvarno ne znam. Kolega Mlakar je tražio stanku da saznamo o čemu se zapravo radi", rekao je Jandroković.

Iz Vlade poručuju: Premijer napustio Sabornicu zbog drugih obveza

Nakon što je premijer Zoran Milanović otišao s aktualnog prijepodneva, iz Vladinog ureda za odnose s javnošću poručili su da premijer nije napustio sabornicu iznerviran zbog izjava HDZ-ovog Gordana Jandrokovića.


Otišao je, kažu, jer je imao druge obveze, poput užeg kabineta, a sva su pitanja za njega već bila odrađena.

Dragovan: Bilo je dogovoreno s predsjednikom Sabora da Milanović ode

"Premijer je imao dogovorene obveze i nakon zadnjeg postavljenog pitanja koje je bilo predviđeno za njega, otišao je na dogovorene obveze", pojasnio je glavni tajnik SDP-a i predsjednik saborskog kluba te stranke Igor Dragovan.

"Podsjećam da on zadnja dva dana nije bio u Hrvatskoj, bio je u službenom posjetu. Ima određenih obveza koje mora odraditi. Tako je bilo dogovoreno s predsjednikom Sabora da, nakon zadnjeg pitanja koje je za njega predviđeno, ode na ostale dogovorene obveze", rekao je Dragovan koji se samo nasmijao na pitanje je li Milanovića iznerviralo pitanje Gordana Jandrokovića

"Je li to šala", pitao je Dragovan novinare.

Burno je bilo i prije

Burno je u Saboru bilo i prije toga. "Što ministar Ivan Vrdoljak misli o uvođenju poreza na nekretnine", pitao je HDZ-ovac Đuro Popijač. Premijer Zoran Milanović silno je želio odgovoriti. Ranije je isto pitanje postavila HDZ-ovka Branka Juričev-Martinčev, ali ministru financija Slavenu Liniću. Kako Vrdoljaka u sabornici nije bilo, nakon intervencije predsjednika Sabora Josipa Leke, odgovorio je zamjenik ministra.


"Ako sam prekršio Poslovnik, ispričavam se", rekao je Milanović nakon dužeg pokušavanja da odgovori na pitanje što mu Leko nije dopustio. Premijer je dodao da mu je to bilo prvi put.

HDSSB je zatražio stanku od 15 minuta zbog, kako kažu, učestalog omalovažavanja Sabora. "Kad prijeđemo na dnevni red, dat ćemo vam stanku", odgovorio je šef Sabora Leko. Niz prigovora tijekom aktualca iznijeli su HDZ-ovci i HDSSB-ovaci. Smeta im što odgovori traju duže od predviđenog ondosno kako tvrde, kršenje poslovnika od strane vladajućih. Ipak u Lekinu obranu stao je Burić, a Leko poručio "samo me vi nemojte braniti".

Karamarko se pojavio u Saboru! Milanović ga izvrijeđao i pitao HDZ-ovce: Kaj ste nervozni?

Mjesecima se čekalo da Tomislav Karamarko dođe u Sabor i postavi pitanje premijeru Zoranu Milanoviću. Konačno se to i dogodilo. Karamarko je pitao Milanovića da pokaže gdje se vidi oporavak zemlje.  Šef HDZ-a premijeru je postavio isto pitanje kao prije 5 mjeseci.

"U studenom sam vam postavio pitanje koji su rezultati gospodarske politike i što dalje, rekli ste: razmišljamo i radimo. Prošlo je 5 mjeseci, gdje su rezultati", ponovo je upitao Karamarko

"Uvaženi kolega, četiri se mjeseca pripremate na pitanje i onda ga niste u stanju niti pročitati", započeo je Milanović na što su HDZ-ovci počeli lupati i galamiti.

"Na provokacije neću nasjedati! Samo vi galamite! Dok mi uvodimo red u državu koju ste ostavili u stanju kakvom jeste, vi se ne pojavljujete u Saboru, zbog čega sam ja bio kritiziran dok sam bio u opoziciji, a bio sam više nego svi dosadašnji opozicijski čelnici zajedno! Vas ovdje uopće nema i onda se pojavite svaka tri-četiri mjeseca, i sad očekujete nekakav odgovor. Kakvo pitanje, takav je i odgovor", poručio je Milanović dodavši kako Karamarka nema čak ni na raspravama o državnom

proračunu.

"Umjesto da budete u Saboru, vi se cinično smješkate na ispade ksenofobičnih ljudi koje ste stavili na listu za Europarlament", ustvrdio je Milanović na što ga je opet prekinula galama i smijeh HDZ-ovaca.

"To je vama zabavno, pa da, smiješno vam je. Vidjet ćemo tko će se zadnji smijati! Samo naprijed", rekao je predsjednik SDP-a i dodao da će Karamarko dobiti pismeni odgovor jer ne stigne u četiri minute reći što sve radi.

"Što vi radite? To je vaše pitanje. Radimo, zemlju koja je bila u neredu dovodimo u red, i to će birači prepoznati, ili neće prepoznati. Ja im ne mogu biti tutor niti držati lekcije", poručio je Milanović i osvrnuo se na kritike iz HDZ-a što sjednica o rebalansu početi tek u 15 sati popodne.

"I za kraj, sad stvarno za kraj, kaj ste nervozni. Ako rasprava o proračunskom rebalansu bude u poslijepodnevnim i večernjim satima, šanse da je gleda veći broj građana rastu ili možda mislite da je cijela nacija pred televizorima u 10 ujutro", kazao je.

Karamarko je zatim kazao kako je očekivao takvu reakciju, i počeo je nabrajati sve što je palo u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana.

Šuker: Ne pamtim da se rasprava o rebalansu ikad održavala popodne


Na početku sjednice klub HDZ-a izrazio je negodovanje zbog toga što će se u rebalansu proračuna raspravljati u poslijepodnevnim satima.“ Ne pamtim da je ikad bilo da će se rasprava o proračunu odvijati poslijepodne. Cijelu večer i noć ćemo biti tu, to nema smisla. Molim za minimum pristojnosti prema zastupnicima i javnosti", rekao je Ivan Šuker.

Predsjednik Sabora Josip Leko odgovorio mu je da nije točno da su promijenili standard. "Niste podnijeli pisani prigovor na raspored unutar dnevnog reda pa ovo nije u skladu s Poslovnikom", zaključio je Leko.

40 zastupnika prijavilo se za pitanja, a prva je na redu bila Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a AS.

Pročitajte više