Milanović o Liniću i Kalemu: Ja bih svog prijatelja pogledao u oči i pitao ga je li to istina!

Foto: HINA

PREDSJEDNIK hrvatske vlade Zoran Milanović u nedjelju se sastao s hrvatskom zajednicom u Wellingtonu te posjetio novozelandski nacionalni muzej prilikom čega je komentirao optužnicu protiv Linićevog najboljeg prijatelja te srbijansku protutužbu za genocid.

"Ja ne vidim da je gospodin Linić u nezgodnoj situaciji, jedino što treba poštivati odluke hrvatskog odvjetništva jer mi smo vlast, ljudi su nam dali povjerenje. Državno odvjetništvo nije nikakva paravojna organizacija niti paraobavještajno podzemlje, nego je neovisno i samostalno državno tijelo koje podiže optužninice. Kada bi netko protiv mog prijatelja podigao optužnicu ja bih prijatelja itekako pogledao u oči i pitao je li to istina", izjavio je Milanović.

Na dodatni upit novinara je li karijera ministra Linića u pitanju, premijer je rekao: "Mislim da sam odgovorio na to pitanje."

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je prije tri dana pred karlovačkim Općinskim sudom optužnicu protiv Joze Kalema, gospodarstvenika iz Rijeke i njegove tvrtke, najvjerojatnije RI Petrola, koja se po tvrdnjama tužiteljstva nezakonito okoristila za 103 milijuna kuna.

Po tvrdnjama Ivice Pađena, vlasnika kamenoloma IGM Tounj do 2009. godine, tada mu je "Kalem s organiziranom skupinom, uz nebrojene radnje cesija, uknjižbi založnih prava, ugovora i zatajivanja aneksa tih ugovora preoteo IGM Tounj u čijem je sklopu bio i kamenolom".

Ministar Linić izjavio je nakon toga u jednom intervjuu da je Jozo Kalem njegov prijatelj i da to nikad neće promijeniti, kao i da vjeruje da se putem Kalema pokušava stvoriti negativan imidž o njemu.

Milanović je prokomentirao i srbijansku protutužbu za genocid na Međunarodnom sudu pravde u Haagu. "Mi znamo što je istina, to nije istina", kratko je rekao Milanović.

Pročitajte više