Milanović o ponovnom prebrojavanju glasova: Procedura nije regulirana

Foto: Dragan Matić/Cropix

NA VLADI je predstavljen prijedlog zaključka o prihvaćanju Prijedloga sporazuma o visini novčane naknade članovima i tajniku Komisije za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da je novčana naknada za predsjednika Komisije 200 kuna, dok za članove Komisije iznosi 100 kuna.

Premijer Zoran Milanović iskoristio je priliku kako bi prokomentirao ponovno prebrojavanje glasova u nekim gradovima nakon lokalnih izbora. "Tu smo vidjeli da ustvari nemamo regulirano precizno kakva je procedura. Nekom se daje uvid, nekom se ne daje, negdje se iznova prebrojavaju listići, negdje povjerenstvo odlučuje koliki uzorak će se pregledati. Moje mišljenje je, a ako treba, to možemo urediti i zakonom, kada se listići prebroje, kutija zapečati i kada se potpiše zapisnik, bez primjedbi, gotovo je", istaknuo je Milanović.

U Hrvatskoj su se prebrojavali glasovi tamo gdje su zapisnici bili potpuno uredni, rekao je Milanović i naglasio. "Višestranački članovi izbornih komisija su pregledali, izbrojali, potpisali i poslali, gotovo. Nakon toga, bilo tko, izgubio ili pobijedio - HNS, SDP, HDZ, nema prebrojavanja. To unosi nesigurnost u sustav. Vidjeli smo i da su ljudi u jednom gradu izašli na ulice radi toga jer nije jasno koja su pravila", kazao je premijer dodavši: "Teoretski možemo tražiti da onaj tko izgubi parlamentarne ili predsjedničke izbore, da se prebroje glasovi na cijelom teritoriju RH", rekao je Milanović i zaključio da to nije pravi način.

Pročitajte više