Milanović pozvao Cerara na sastanak, odgovor stiže već danas?

Foto: Hina

IZ VLADE RH izvijestili su javnost kako je premijer Milanović pisao slovenskom kolegi Ceraru te predložio sastanak ali i izvijestio ga o aktivnostima koje je Hrvatska poduzela oko arbitraže.

Milanović u pismu podsjeća kako je "za Republiku Hrvatsku ovaj arbitražni postupak nepovratno kompromitiran“ te da je „Republika Hrvatska uvjerena da se postupak pred ovim Sudom ne može nastaviti, bez obzira na izmjene u njegovom sastavu". 

Nadalje, kaže kako „poduzete aktivnosti ne smiju biti nepremostiva prepreka nastavku traženja rješenja za utvrđivanje zajedničke granice“ i „da zajednička nastojanja Republike Hrvatske i Republike Slovenije da pronađu novi način rješenja ovog pitanja nemaju alternativu“.

"Zaključno, imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u, predsjednik Vlade Zoran Milanović u pismu predlaže predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru sastanak  kako bi raspravili buduće zajedničke korake u iznošenju  bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum te izražava spremnost organizirati sastanak u Hrvatskoj ili otići na sastanak u Sloveniju.", stoji u priopćenju iz Vlade.

Slovenski premijer Miro Cerar još nije odgovorio na poziv hrvatskog premijera Zorana Milanovića da se sastanu bilo u Hrvatskoj bilo u Sloveniji, nakon što je Hrvatska donijela odluku o izlasku iz granične arbitraže, ali će to učiniti još danas, javila je Slovenska televizija koja se poziva na Cerarov kabinet.

Navodi kako nije vjerojatno da će Cerar u odgovoru odustati od već poznatog stajališta Slovenije da postupak arbitraže treba nastaviti unatoč hrvatskom stajalištu i da proces treba rezultirati za obje strane obvezujućom presudom.

Milanović je u petak pozvao slovenskog kolegu Cerara na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred "odgovarajući međunarodni forum", nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma zbog skandala slovenske strane.

Milanović u pismu Ceraru kaže da se susret može održati u Hrvatskoj ili u Sloveniji, "imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u", priopćila je vlada.

Predsjednik hrvatske vlade predlaže da na sastanku rasprave "buduće zajedničke korake u iznošenju našeg bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum".

Hrvatska vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Pročitajte više