Milanović se u Bruxellesu sastao s Barossom: Mi smo svoj posao obavili, ta priča je gotova

Foto: AFP

PREMIJER Zoran Milanović otputovao u Bruxelles gdje se sastao s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barossom. U zadnjem izvještaju o monitoringu stajat će preporuka o primitku Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, budući da su svi zadaci ispunjeni.

Barosso i Milanović razgovarali su danas o posljednjem izvještaju Europske komisije o monitoringu Hrvatske koji je već "draftiran". U Zagreb će ga osobno donijeti povjerenik za proširenje Stefan Fuele i predstaviti 26. ožujka na izvanrednoj sjednici Vlade.

Da će biti pozitivan potvrdio je u nedavnom intervjuu Media servisu šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren. "Očekujem da će izvještaj reći da je zabilježen znatan daljnji napredak u odnosu na izvještaj iz jeseni u pogledu 10 zadaća koje su tada navedene, ali i svih drugih područja na kojima Hrvatska treba još raditi. Na temelju znatnog napretka koji smo i ovdje primijetili, na licu mjesta, očekujem da će izvještaj biti pozitivan", izjavio je Vandoren.

Predsjednik Vlade i predsjednik Komisije raspravili su i situaciju oko preostalih ratifikacija. Hrvatski pristupni ugovor još nisu ratificirale Njemačka, Danska, Nizozemska, Belgija i Slovenija. U svim su zemljama postupci u proceduri, a nakon dogovora iz Mokrica premijer Milanović može očekivati pohvale iz Bruxellesa.

"Bilo je riječi o završnom izvješću o monitoringu, koje je dobro. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele doći će u Zagreb 26. ožujka na sjednicu Vlade koju ćemo za tu prigodu organizirati i predstaviti to izvješće. Ta priča je gotova, svoj posao smo obavili. Ostalo su bili mnogobrojni detalji koji moraju ostati u zoni diskrecije. Ja sam zagovarao neke hrvatske interese, ne kadrovske", kazao je Milanović.

Rekao je i da je jedan od prvih ciljeva Hrvatske nakon ulaska u EU ulazak u schengenski prostor, unutar kojeg ne postoje granične kontrole.

Pročitajte više