Milanović u Bruxellesu: Još jednom se pokazuje da je život put, a ne odredište, da je važan most, a ne cilj

Foto: Europska komisija

NA POČETKU drugog dana summita u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović održao je govor u kojem je istaknuo kako je Hrvatska prošla dalek i težak put kako bi postala članicom Europske unije.

Posljednji summit za hrvatskog premijera bez prava glasa. Već na idućem Hrvatska će biti punopravna članica Europske unije. Bila je to prilika za podignuti čaše i nazdraviti. Lideri EU nazdravili su  Hrvatskoj kao 28. članici Europske unije pjenušcem, i to hrvatskim.

"Pozdravili su nas, održali smo kratke govore i na kraju i zdravicu uz jedan hrvatski pjenušac za koji sam izričito naglasio da nije šampanjac da nas ne bi tužili jer nemamo pravo na regionalnu marku. I sve ostalo radno", prepričao je Milanović kako je bilo na summitu.

Mnogi od Milanovićevih 27 kolega bit će u nedjelju u Zagrebu, na proslavi ulaska Hrvatske u europsku obitelj. Ne i Angela Merkel koja je noćas sam objasnila da razlog njenog nedolaska nije slučaj Perković.

"Imam problema s terminima, vrlo gust raspored između nedjelje i ponedjeljka, a proslava će se protegnuti do dugo u noć. Pogledate li što sve u ponedjeljak radim, vidjeli bi da bi to bilo teško izvedivo", poručila je Merkel.

"Uvijek ste bili Europljani, sad ste punopravna članica naše Unije"

Na početku summita predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy zaželio je Hrvatskoj dobrodošlicu u EU.

"Za dva dana Hrvatska će službeno postati članica Europske unije. To je povijesni trenutak, za vašu vladu, za građane vaše zemlje. Uvijek ste bili Europljani, sad ste punopravna članica naše Unije. Vaš ulazak sve nas za ovim stolom podsjeća na temeljnu svrhu Europe: živjeti zajedno u blagostanju i miru", kazao je Van Rompuy te poklonio Milanoviću zajedničku fotografiju svih članova Europskog vijeća s njihovim potpisima.



Na premijera Milanovića posljednji promatrački summit imao je emotivan učinak. Podijelio je s kolegama da mu se prije 22 godine činilo da bi sve trebalo biti gotovo u dva tjedna i da će Hrvatska brzo ući u Europsku uniju.

"Hvala vam puno, ne mogu vjerovati da je to ovako emotivan trenutak. Još jednom se pokazuje da je život put, a ne odredište, da je važan most, a ne cilj. Taj je most bio jako dug. Prije 22 godine činilo mi se da bi sve trebalo biti gotovo u dva tjedna i da ćemo brzo ući, ali onda je izbio rat i ulazak se ostvaruje tek sada", kazao je Milanović te dodao da obećaje da će Hrvatska učiniti sve da pomogne svojim susjedima, koji još nisu članovi EU.

"Kao premijer mogu obećati da ćemo učiniti sve, pa i više od toga, da pomognemo, da ne budemo tutori našim susjedima koji još nisu članovi kluba. Mislimo da proces treba početi što prije i da neće trajati predugo te da će dovršiti proces. Još jednom velika hvala. Ponedjeljak, 1. srpnja novi je radni dan. I to je to", zaključio je Milanović na summitu.



Za kraj radnog dijela sastanka za sudionike summita pripremljen je hrvatski pjenušac Tomac Classic iz berbe 2009., kojime su nazdravili ulasku Hrvatske u EU.
 

Pročitajte više