Milanović udara po Karamarku: Za razliku od nekih ne nabavljamo aute od milijun kuna

Foto: Hina

ZORAN MILANOVIĆ drugi je put u dva dana stao pred novinare u Banskim dvorima da bi govorio o nabavi automobila teškoj 271 milijun kuna. Na početku pressice Milanović se ispričao što je još jednom došao govoriti o istoj temi, uz napomenu da jučer nije rečeno sve što je trebalo biti rečeno, zato što premijer, kako kaže, nije imao sve informacije.

"Kao što smo rekli, ti najskuplji automobili bit će na usluzi policiji i protokolu. Ministri će dobiti automobile srednje klase. Ali 650 tisuća kuna nije cijena automobila, to su ukupni troškovi kroz pet godina zajedno s održavanjem. Na to možemo dodati cijenu benzina, cestarine, dnevnice vozača pa ćemo doći na 1,5 milijuna. Kada se isključi održavanje i kamata, cijena najskupljih vozila je 450 tisuća kuna. Kada se iz toga isključe i davanja državi, koja se vraćaju u proračun, cijena pada za još 190 tisuća kuna. Cijena tog vozila bez poreza je 270 tisuća kuna", rekao je Milanović.

"Nema luksuzne opreme, specifikacije su bazične"

Također, Milanović tvrdi da najskuplji automobili nisu opremljeni nikakvom luksuznom opremom. "To je sasvim netočno. I za to sam si u moru važnijih pitanja dao vremena. To su auti bez takve opreme. Vidio sam specifikacije, one su bazične", kaže Milanović.

Dodao je i da je jučer bio u krivu kada je rekao da se za 350 tisuća kuna može nabaviti odlučan automobil. I to je, kaže Milanović, ukupna cifra s održavanjem. "Neto cijena takvog automobila je 207 tisuća kuna, a 120 tisuća kuna bez poreza i trošarina", kaže Milanović.

Iako je očigledno da se moglo proći jeftinije, već nabavljeni automobili neće biti vraćeni. Ugovor nije moguće raskinuti. "To vozilo više nemate kome prodati, odnosno možete ga prodati debelo ispod cijene. I zato će se poštovati ono što je potpisano. Možemo raskinuti ugovor, platiti penale, ali ti automobili će nam i tako u nekom koraku trebati. Država smo koja ima svoje potrebe", kaže Milanović.

Napao Karamarka i HDZ

Važno je to istaknuti, kaže premijer, "da budemo skromni i razumni i da ne manipuliramo jedni drugima". Milanović očigledno smatra da se u javnosti oko nabavke automobila podigla nepotrebna bura, a vjeruje i da mediji nisu korektno izvještavali o ovoj nabavi. Novinarima je zamjerio ne raspoznavanje pojmova kao što je lizing, operativni lizing, cijena vozila, cijena vozila s PDV-om...


"I dalje se radi o luksuznim vozilima kojima nije mjesto u ministarstvima. Ali ovo su realne brojke, a one su znatno manje od onih brojki s kojima je javnost bila uznemirena. To je i moja reakcija: 650 tisuća kuna je jedan prosječan stan, 450 tisuća kuna je već 200 tisuća manje, a i tu treba oduzeti 190 tisuća za poreze i doprinose što je novac koji ide iz države u državu. To je i dalje puno novca i mnogi u Hrvatskoj si tako nešto ne mogu priuštiti, ali to su činjenice", kaže Milanović.

I ovoga puta Milanović je naglasio da je njegova vlada puno transparentnija i štedljivija od bivše, HDZ-ove vlasti. Udario je i po aktualnom šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, iako ga nije prozvao imenom i prezimenom: "Neću se uspoređivati s onima koji su 2006. i 2007. vodili obavještajne agencije pa u rangu nižem od ministarskog kupovali automobile od milijun kuna, a danas su političari. Ali s njima se ne uspoređujemo".

Vlada mijenja odluku o službenim vozilima

Kako se slični skandali u budućnosti ne bi ponavljali, Vlada će na sjednici u četvrtak izmijeniti odluku o nabavki službenih automobila. Ministri više neće imati pravo na luksuzna vozila, već će se voziti u automobilima srednje klase. "Iznimke će biti potpredsjednici Vlade, njih troje ili četvero", kaže Milanović.

Dodaje kako ne smatra da je ovom nabavkom išta izgubljeno. Na novinarsku primjedbu da se radi o stvarima koje ljude iritiraju, Milanović odgovara: "Smatram da ljude smetaju nepravda i kriminal, nejednakost i pljačka. To nisu naše osobine".

Smanjuju si plaće za 5 do 10 posto?

Milanović je na novinarski upit komentirao i špekulacije kako će se plaće državnih dužnosnika, dakle i članova Vlade, u sklopu predstojećeg rebalansa proračuna rezati za pet do deset posto. "Odluku o tome donijet ću ovih dana, ali to je nešto o čemu ozbiljno razmišljam", kaže Milanović.

Pročitajte više