"Milanovićevi odgovori bili bi smisleniji da je iznio stav o razvodu Nives Celzijus"

Foto: sabor.hr

"LOŠI gospodarski rezultati od vas zahtijevaju ostavku kao moralni čin", naglasio je danas na aktualnom satu u Saboru HDZ-ov zastupnik Goran Marić postavljajući pitanje ministru Branku Grčiću. Naime, Marića je zanimalo što je s gospodarskim rastom od 2,5 posto u 2013. godinu i rast od 4 posto u 2014. godini koje je obećao Grčić. Umjesto rasta Hrvatska i dalje ima negativni BDP.

Recesija kao problem

"Ključni problem jest recesija. Uvodimo red u javne financije, rješavamo golemi nered i dubioze i uvodimo reforme. Taj posao nije gotov", rekao je Grčić naglasivši da već ova godina donosi nove vjetrove i rast industrijske proizvodnje.

"Opet proročanstva umjesto objašnjenja", replicirao mu je Marić.  "Volio bih vidjeti Vas, guvernera i predsjednika Vlade na ručku negdje za 18 kuna. Za to jedino rješenje je ostavka, jer dok povijest uči ljude mudrima, matematika sposobnijima i temeljitima, logika iskusnijima, vaša ekonomska politika uči ljude biti gladnima. Zato konačno donesite pravu mjeru ekonomskog oporavka, dajte ostavku", poručio je Goran Marić.

Što je s legalizacijom indijske i industrijske konoplje, zanimalo je zastupnicu Oraha Mirelu Holy. 

Naime, govoreći o liberalizaciji korištenja i proizvodnje industrijske konoplje, te o legalizaciji medicinskog kanabisa Holy je upozorila na različite stavove unutar SDP-a gdje je najtvrdokorniji ministar zdravlja koji ne dozvoljava liberalizaciju uzgoja industrijske konoplje.

"Ovo je legitiman pokušaj da unesete razdor neće uspjeti. Ministarstvo je institucija i nema stav. Možemo govoriti o pojedinačnim mišljenja", odgovorio je Milanović dodajući kako se oko tih pitanja u svijetu lome koplja.

"To je osjetljivo političko pitanje i u svijetu, mi ćemo osluškivati što se događa", rekao je premijer Milanović na što mu je Holy odgovorila da industrijska konoplja nije političko pitanje.

Nema više politikanstva u Soi

Na afere u sigurnosno-obaviještajnom sustavu u Saboru je tijekom aktualca podsjetio SDP-ov zastupnik Franko Vidović koji je za afere Tomislava Karamarka upitao premijera Zorana Milanovića.

"Zbog nereda i 'rođaštva' nitko nije zaposlen u Soi posljednjih 2 i pol godine. Ovo je sada drugo vrijeme. Nije ovo vrijeme da netko padne na sigurnosnoj provjeri pa onda nakon kave bude primljen. Mi to ne radimo. Nema više prevarantske politike", rekao je Milanović.

Srbi dolaze autobusima


"Veliki dio birača organizirano dolazi na glasanje iz Srbije. Dolaze autobusima. Stvorili ste višak od 27 tisuća birača pa izbori u Vukovaru ne mogu biti zakoniti ni pošteni", rekao je potpredsjednik HDZ-a i saborski zastupnik Željko Reiner postavljajući pitanje ministru uprave Arsenu Bauku. Naime, Reiner tvrdi da u Vukovaru ima  27.683 stanovnika više. Prema policijskim spisima u Vukovaru je 42.231 osoba s prijavljenim prebivalištem, a prema službenom popisu oko 32.000 birača ima pravo glasa.

"Pa birača je 4500 manje nego u doba HDZ-a", rekao je Bauk dodajući da su popisi birača sređeniji nego u doba Sanadera i Kosor. Bauk je ipak rekao kako ovakve razlike u broju birača treba ispitati.

Mentalna mapa Zorana Milanovića

Nansi Tireli zastupnica laburista podsjetila je premijera na njegovu izjavu da nitko ne smije oštećivati državu te da upitala za slučaj Višnje Felker pročelnice Porezne uprave u Rijeci s obzirom da je dozvolila da više od 200 milijuna kuna poreznih dugovanja ode u zastaru.  

"Olako smo prešli oko nekih nepravilnosti koje su bile prije 7-8 godina. Ovo mi nalikuje na to. Pozovite nadležne institucije da to ispitaju", odgovorio je Milanović dodajući kako su sada neke stvari nemoguće posebice jer postoji elektronska ovrha.


"Do sada je bila na snazi mentalna mapa da se dugovi ne naplaćuju. E toga više nema. Nema više da netko samo zato jer je blizak s nekim ne mora plaćati a svi ostali idu po zakonu", rekao je Milanović dodajući kako optužbe Tireli zvuče ozbiljno te da će nadležne službe sigurno imati posla. U replici zastupnica Tireli je naglasila da je predmet već prijavljen i da je o Felker bilo govora prije godinu dana u Saboru.  

"Vi govorite o tome da nema više pogodovanja. Jedno je što vi govorite drugo je praksa. Itekako se još uvijek pogoduje", rekla je Tireli.

"Vaši odgovori bili bi smisleniji da sam vas pitao stav o razvodu Nives Celzijus i Dine Drpića"

Laburist Mladen Novak pitao je premijera o gubitku radnih mjesta i propadanju tvrtki. Nakon što je premijer iznio uobičajeni odgovor da tvrtke funkcioniraju s manje radnika i da će uspjeti oni koji imaju smisla za biznis, Novak je poentirao.

"Odgovor koji ste vi dali, bez uvrede, ne zadovoljava ni mene, ni zastupnike, ni građane. Možda bi odgovor bio smisleniji da sam vam postavio pitanje koji je stav osobno Vas i Vaše Vlade po pitanju razvoda Nives Celzijus i Dine Drpića. Ovo su fraze koje se ponavljaju svaki dan, to nije konkretan odgovor", kazao je Novak.

Idemo do kraja!

Josip Salapić iz HDSSB-a podsjetio je premijera Zorana Milanovića na govor s početka mandata kada je poručio da neće gledati na prošlu vlast koja je bila nesposobna i upitao ga kada će nam biti bolje i kako vidi budućnost Hrvatske te što je s Planom 21...

"Radimo svoj posao, nije lako, katkad se poskliznemo, padnemo, ustanemo, idemo do kraja. Do kraja mandata za koji su nam građani dali odgovornost jer mi nismo bjegunci. Ako se želite djelatno ili barem verbalno priključiti i dati podršku, pridružite se, ako ne, neću vam zamjerit. Hvala", kazao je premijer Milanović.

"Niste se samo premijer Vlade Republike Hrvatske, nego svih građana Hrvatske i nas oporbe i vlasti i svih onih koji danas ovo prate i na ulicama i koji ne rade. Pozivam vas, predsjedniče Vlade, da se neki sukobi koji su nastali na nekim relacijama osobno zaborave i da sjednete i da zajedno tražimo spas za Hrvatsku jer nam izgleda, sutra neće biti bolje", poručio je Salapić.

Jurjević o Karamarkovoj paravlasti

Nakon što su HDZ-ovci i ostatak oporbe rešetali ministre, na svoje su došli i SDP-ovci, točnije Marin Jurjević koji je Tomislava Karamarka prozvao zbog izjave da se na javnoj sceni neće smjeti dovoditi u pitanje doktrina Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Podsjetio je i na obilježavanje dana pada Vukovara kada su gradom hodale dvije kolone...


"Gdje je svojim ponašanjem na komemoracijama ignorirao službenu kolonu službene Hrvatske i njene demokratski izabrane vlasti i prihvatio jednu drugu neslužbenu kolonu a čini mi se, na određeni način i paravlast u Hrvatskoj. Htio bi čuti i Vaše mišljenje" rekao je Jurjević.

"Sve ste rekli, moje mišljenje je kao i Vaše. Pametnome dosta" dodao je premijer Zoran Milanović.

 

Pročitajte više