Milardović: Sučeljavanje je bilo bezveze

Foto: RTL

"KOLINDA i Josipović ponašali su se dosta štreberski, a Kujundžić i Sinčić bili su kao bombarderi", komentar je politologa Milardovića na kandidate u prvom TV sučeljavanju, za koje smatra da nije bilo na razini na kojoj je trebalo biti.

Josipović i Kolinda štreberski

Josipović se ponašao dosta štreberski i u svom stilu - nezamjeranja. "Opet je išao sa stavom da se nikome ne zamjeri, da bi na taj način dobio neke bodove. Ali ako je kampanja u pitanju onda mora imati jasan stav i ako ga netko pita da ocijeni Vladu on mora imati stav o tome.", smatra profesor Milardović. Pita se kako Josipović uopće misli realizirati svoj program Druge republike jer on to neće moći izvesti. Milardović smatra kako Josipović najavom modela referendumske demokracije već gradi odstupnicu od svog programa. "Ako Josipović pobijedi, to će biti Pirova pobjeda jer on neće moći provesti ono što obećava. On će biti apsolutni gubitnik čak i da odnese pobjedu u prvom krugu.", kaže Milardović.

"Kolinda je bila malo nesigurna, ona je imala defenzivni stav, ali isto štreberski", smatra Milardović.

Kujundžić i Sinčić kao bombarderi

"A Kujundžić i Sinčić - to su bombarderi. Što se tiče izričaja na emocionalnoj razini jači je bio Kujundžić, Sinčić je dečko koji obećava, on je predstavnik jedne nove generacije koja na drugačiji način komunicira sa svijetom. Govorim o retorici. Što se tiče političkih ideja tu ima svačega, svakakvih stavova i ideja, dosta revolucionarnog duha, malo demokratskih metoda, ali što možete očekivati od čovjeka koji ima toliko godina", kaže Milardović, a zatim nastavlja o Kujundžiću: "On nema dlake na jeziku, kao riba sabljarka ide naprijed, govori jasno i razgovijetno, na trenutke zbog ono što je govorio bilo je je neugodno Kolindi i Josipoviću, no nisu mu ostali dužni. Kujundžićeve poruke nisu iznenađujuće, poklapaju se s konzervativnim sustavom vrijednosti one grupacije u kojoj trenutno je, izvedene su iz njihovih svjetonazora i tu nema odmaka.", komentira Milardović.

PR agencije imaju presudnu ulogu u kampanji


On smatra kako je sučeljavanje bilo jednolično i neuvjerljivo i bez bitnih pitanja te da je bilo više na razini parlamentarnih izbora nego predsjedničkih. Sučeljavanja takvog tipa neće imati velikog učinka, dodaje Milardović.

"Zašto je cijela kampanja zamišljena kao kampanja za parlamentarne izbore? Puno se pažnje posvećuje stvarima za koje predsjednik uopće nema ovlasti, bježi se od temeljnih pitanja koja se odnose na ovlasti predsjednika...", kaže Milardović. Prema njegovom mišljenju cijelo sučeljavanje trebalo se jasno i nedvosmisleno svesti na četiri bitna pitanja i onda su se kandidati trebali sučeliti točno po pitanjima u kojima imamu nekakve ovlasti. "Tada bismo mogli dobiti kompletne slike što nam nude. Po čemu se, primjerice, razlikuju u vanjskoj politici, kako je kod njih artikulirana unutarnja politika? Netko je dobro primijetio da su bili na kvizu.", dodaje Milardović koji je razočaran prvim sučeljavanjem.

On smatra kako presudnu ulogu u ovoj kampanji imaju PR agencije koje daju "rekreativni i zabavljački ton", proizvode "pseudodogađaje" u kampanji koji s realnim svijetom nemaju nikakve veze. "Kampanja se tretira kao spektakl, a ne može zabava biti u središtu pozornosti. To je promašeno. Cijela kampanja se vodi kao po Orwellovom romanu 1984. - bitno je nebitno, nebitno je bitno. U toj inverziji, nekome je očito u interesu da bude ovakva kampanja. PR agencije odlučuju što će reći kandidati, kako će izgledati kandidati. Vidi se da su učili svoje uloge. Žalosno je da režiseri takvih predstava smatraju da se kao rezultat takvih predstava država može voditi poput političkog kazališta.", govori Milardović.

Sučeljavanja i ankete nisu presudni

"Ja iskreno mislim da ta sučeljavanja nisu presudna. Ljudi odavno imaju stavove o akterima političkog procesa i to je moćnije oružje od bilo kakve režije tipa sučeljavanja na razini političkog spektakla i nego bilo kakvog ispitivanja javnog mijenja. Ja u ankete apsolutno ne vjerujem, one ljude navode da pristanu uz jednog ili drugog kandidata.", zaključuje Milardović.

Pročitajte više