Milijuni skakavaca poharali jug Rusije

Screenshot: CNN/YouTube

MILIJUNI skakavaca haraju jugom Rusije i proždiru čitava polja žitarica zbog čega je u pojedinim regijama proglašeno izvanredno stanje, javlja CNN.

Rojevi insekata ugrožavaju područja od najmanje 800,000 hektara, skakavci u prosjeku dugački 8 centimetara tamane polja kukuruza i drugih usjeva.

Lokalni dužnosnici kažu da takva pošast na jugu Rusije nije zabilježena više od 30 godina, uništeno je najmanje 10 posto ljetine, a nezasitni insekti prijete egzistenciji poljoprivrednika.

Hodajući kroz ostatke polja kukuruza u regiji Stavropolj jedan od farmera, Pjotr Stepančenka, ne skriva uzrujanost.

"Pogledajte, od kukuruza nije ostalo ništa. Skakavci su sve pojeli, od lišća do klipa."



Državna televizija najezdu povezuje s klimatskim promjenama, piše CNN, na ugroženom području su nedavno zabilježene poplave i temperature više od uobičajenih.

Ministarstvo poljoprivrede je proglasilo izvanredno stanje, ali je naizgled nemoćno u zaustavljanju devastacije. Visoke ljetne temperature umanjuju učinkovitost pesticida, a rojevi se kreću brzo, ostavljajući iza sebe pustoš.

"U Kalmički, Astrahanu, Volgogradu i  Dagestanu više nema hrane za skakavce, pa oni traže nove izvore hrane," kaže Tatjana Driščeva iz vladinog Ruskog centra za poljoprivredu.

"Oni imaju raspon krila od gotovo 12 centimetara, poput malih vrabaca," dodaje.

Pročitajte više