Militanti Islamske države zauzeli drevnu Palmiru

Foto: FAH

MILITANTI Islamske države preuzeli su u srijedu navečer nadzor nad gotovo cijelim antičkim gradom Palmirom, nakon što su se vladine snage u velikom broju povukle iz grada, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Državne vojne snage su se gotovo u potpunosti povukle iz grada, rekao je jedan od očevidaca, a aktivisti javljaju kako su Tadmur, grad uz drevnu Palmiru, snage IS-a gotovo preuzele. 

Strahuje se da će članovi IS-a uništiti drevne ruševine koje se nalaze na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine. Stoga su stotine kipova iz Palmire prebačeni na sigurne lokacije. Međutim, u opasnosti su drevni dijelovi grada koje nije moguće zaštiti.

Palmira i Tadmur nalaze se u strateški važnom području na cesti između glavnog grada Damaska i grada Deir al-Zouru oko kojeg se još uvijek vode bitke te plinskih polja. 

"Islamska država kontrolira gotovo cijelu Palmiru", rekao je direktor OSDH-a Rami Abdel Rahman, dodajući da su se "vladine snage masovno povukle iz svih dijelova" grada.

Džihadisti nisu ipak ušli u zatvor na istoku grada i sjedište vojno obavještajne službe na zapadu gdje se nalazi velik broj vojnika.

Velik broj vojnika povukao se južno od grada, a mnogi stanovnici bježe prema Homsu ili Damasku, rekao je.

Palmira je strateški važna za Islamsku državu jer otvara put prema velikoj sirijskoj pustinji koja graniči s iračkom pokrajinom Al Anbar koju je Islamska država velikim dijelom već zauzela.

Palmira je upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Pročitajte više