Miljenić: Izmjene ZKP-a su pri kraju

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

U ZAGREBU je danas svečano zatvoren twining projekt "Potpora reformi kaznenog postupka" tijekom kojeg je, ocijenjeno je, Hrvatska ostvarila napredak i postala uzor u regiji u procesuiranju korupcije i organiziranog kriminala.

Projekt financiran u sklopu IPA programa 2008 s 1,1 milijun eura imao je za cilj poboljšati učinkovitost u kaznenim postupcima i pružiti podršku sudovima, državnom odvjetništvu i policiji u primjeni novog Zakona o kaznenom postupku. Promjena se u praksi pokazala dobrom, a učinkovitost kaznenog progona se apsolutno digla, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavivši da su izmjene ZKP-a pri kraju.

"Osnovna poruka - da će izmjene ZKP-a naravno sanirati eventualno ugrožavanje nekih temeljnih prava i okrivljenika na koje je ukazao Ustavni su, to ćemo napraviti. Ali istodobno će u cijelosti zadržati sva potrebna sredstva i alate da bi kazneni postupak bio učinkovit. Znači, da bi ovo što smo dosad radili i što se vidjelo kroz praksu nakon što je ZKP izmijenjen, da bi se nastavilo i pojačala borba protiv kriminala", zaključio je Miljenić.

Projekt potpore reformi kaznenog postupka proveden je od strane njemačke Zaklade za međunarodnu pravnu suradnju IRZ te grupe od javnog interesa 'Međunarodna pravna suradnja' i GIP JCI iz Francuske.

Tijekom proteklih 25 mjeseci u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku održano je niz predavanja i tečajeva za suce, tužitelje i djelatnike MUP-a s ciljem što kvalitetnijeg postupanja u kaznenim predmetima.

Pročitajte više