Miljenić predstavio izmjene Kaznenog zakona: Neisplata plaća od 1. siječnja postaje kazneno djelo

Foto: Goran Mehkek/Cropix

MINISTAR pravosuđa Orsat Miljenić danas je u Saboru predstavio konačni prijedlog novog Kaznenog zakona. Prema predloženim izmjenama, koje bi na snagu trebale stupiti 1. siječnja, neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo, osim u iznimnim slučajevima, kao npr. kada poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca.

"Iako je neizdavanje potvrde o neisplati plaća ostalo u sferi prekršaja, poslodavcima se neisplata plaća zbog loših ekonomskih prilika neće oprostiti ako radnicima ne izdaju takvu potvrdu" objasnio je Miljenić.

Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista vjeruje da bi prijetnja kaznenim progonom poslodavce natjerala da izdaju obračun plaće.

Koga to štitite, što je to da prema njima nemamo hrabrosti reći da su počinili dvostruko kazneno djelo? Vladino rješenje neće omogućiti radnicima da dođu do zarađenih plaća, jer bez obračuna plaće ne mogu pokrenuti ovršni postupak izravno putem Fine, nego moraju poslodavca prijaviti kazneno za neisplatu plaća i prekršajno za neizdavanje obračuna plaće", kazao je Lesar. Miljenić nije odustajao od stava da neizdavanje potvrde o plaći treba biti prekršaj, a ne kazneno djelo, dok bi sam čin neisplate plaće spadao u kazneno djelo, osim u ranije navedenom slučaju.
 

Pročitajte više