Ministar Miljenić predao izvješće o pravosuđu povjerenici Europske komisije

SVE dok ne postane punopravna članica Europske unije, nad Hrvatskom traje monitoring zemalja članica. O izvješću koje se odnosi na pravosuđe, s članovima Europske komisije ovih dana u Bruxellesu raspravlja i resorni ministar, Orsat Miljenić.

Poglavlje 23, ono o ispunjenju obaveza iz segmenta pravosuđa na stolu je povjerenice Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding. O planovima i budućim koracima u pravosudnom sustavu s njom je jučer razgovarao ministar pravosuđa Miljenić.

"Konkretne mjere ćemo prezentirati kako ih budemo provodili. To su neke uobičajene stvari koje muče sve građane: zaostaci na sudovima, brže i učinkovitije rješavanje predmeta, brže rješavanje najtežih oblika kaznenih djela", rekao je Miljenić. Inače, u drugoj polovici travnja Europska će komisija zemljama članicama poslati monitoring tablice, odnosno izvješća o ispunjavanju hrvatskih obaveza do punopravnog članstva. Bruxelles tako budno prati kako Hrvatska ispunjava obveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima.

Pojedine članice povezuju pozitivne rezultate monitoringa s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u svojim nacionalnim parlamentima. Tako su ga, podsjetimo, do sad ratificirale Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta.

Pročitajte više