Ministar obrta Maras nije ni znao da će Linić obrtnicima blokirati račune zbog 3000 kuna duga!

Foto: Hina

GORDAN MARAS, ministar poduzetništva i obrta, uopće nije znao da Slavko Linić namjerava blokirati račune svih obrtnika i firmi koje su dužne više od tri tisuće kuna, te porezni dug naplatiti ovrhama!

> Linić blokira sve tvrtke dužne više od tri tisuće kuna i građane s dugom većim od dvije tisuće kuna!

"Nisam bio upoznat s tom mjerom. To sam danas vidio u medijima", priznao je Maras tijekom gostovanja u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo. Dodao je da je stvar Porezne uprave i Ministarstva financija kako će se odnositi prema poreznim dugovima.

"Postoje neke druge stvari oko kojih se koordiniramo, ali u ovom slučaju su očito smatrali da je to stvar Porezne uprave", kaže Maras koji ne isključuje ni mogućnost da su mediji prenapuhali cijelu priču jer, kako kaže, nigdje nije vidio službeni stav Porezne uprave.

"Slažem se da reda treba biti i da se porezi moraju plaćati, ali treba imati razumijevanje i za visinu duga. Ne može biti isto dugo od dvije tisuće i 50 tisuća kuna. Također, prije blokade računa i ovrha moraju se slati upozorenja", kaže Maras.

Hoće li Porezna slati upozorenja obrtnicima?

Maras je najavio da će se sutra sastati s Nadom Čavlović Smiljanec, ravnateljicom Porezne uprave, te obećao da ničiji račun neće biti blokiran bez prethodnog upozorenja.


"Mislim da neće biti puno više blokada nego inače. Ne vjerujem da će se odjednom veći broj obrtnika naći u blokadi. Nakon što vam istekne rok od 30 dana za plaćanje PDV-a, onda ćete najprije dobiti opomenu", kaže Maras.

"Nažalost, Porezna uprava ne šalje opomene", odgovorio je ministru obrta Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore. "Ja sam dobio informacije da će se upozorenja slati, pa ćemo vidjeti", odgovorio je Maras.

Obrtnici se ovakvim odredbama, tvrdi Ranogajec, stavljaju u nemoguću poziciju. "Vrlo često se događa da obrtnici maju stostruko veća potraživanja nego dugovanja. Vi ispostavite fakturu, a ne možete naplatiti potraživanje pa se onda ispuni ona narodna kletva 'dabog da imao pa nemao'. Imam, ali ne mogu naplatiti, a istovremeno gomilam dug prema državi", kaže Ranogajec.

Mali plaćaju, a velikima se opraštaju dugovi

Također je ispostavio da je sustav predstečajnih nagodbi nepravedan prema malim obrtnicima, jer se velikim dužnicima opraštaju milijunski dugovi, dok se na malim poduzetnicima trenira strogoća zbog par tisuća kuna duga.

"Svi mi koji godinama uredno plaćamo sad smo ispali idioti. Ispada da vi možete svotu od pet ili deset milijuna oročiti na banci i uzeti kamatu. Dio dugovanja će vam se oprostiti, a vi ste profitirali", kaže Ranogajec.

Maras pak tvrdi da se institutom predstečajne nagodbe na tržište pokušava uvesti red. Nije pitanje, kaže Maras, treba li nekome oprostiti dugove, već treba li uništiti 50 tisuća radnih mjesta.

HOK strahuje od gubitka radnih mjesta

Hrvatska obrtnička komora ranije je priopćila kako smatraju da će Linićeve prisilne naplate dovesti do zatvaranja obrta i gubitka radnih mjesta. Ističu da veliki dio obrtnika nije bio u mogućnosti ispuniti uvjete za reprogram dugovanja.

Mnogi obrtnici će, strahuju u HOK-u, biti prisiljeni zbog blokada i ovrha zatvoriti svoje obrte, što će značiti gubitak radnih mjesta za njih i njihove radnike. Pitanje je što će to značiti za budućnost obrtnika u Hrvatskoj, s obzirom da nije poznato hoće li, nakon što zatvore obrte, ponovo moći pokrenuti posao i pod kojim uvjetima.

Pročitajte više