Ministarstvo M. Opačić za Index: Oštro osuđujemo postupke Udruge Hrabro dijete, neka DORH istraži sve

Foto: Hina

NAKON što je Index prvi otkrio malverzacije i nezakonito trošenje novca prikupljenog za liječenje Nore Šitum od strane Udruge Hrabro dijete, kontaktirali smo Ministarstvo socijalne politike i mladih. U ekskluzivnoj izjavi za naš portal Ministarstvo je najoštrije osudilo takvo postupanje Udruge Hrabro dijete i pozvalo DORH da istraži slučaj.

"Ako je novac koji su građani skupljali u uvjerenju da pomažu teško oboljeloj djeci, trošen u druge svrhe u ovom slučaju ili bilo kojem drugom slučaju, Ministarstvo socijalne politike i mladih to oštro osuđuje i poziva nadležna tijela da pokrenu postupke koji će dovesti do istine i pravde", stoji u odgovoru kabineta ministrice Milanke Opačić.

Istaknuli su kako je upravo s ciljem da se prestane manipulirati novcem prikupljenim u humanitarne svrhe, Ministarstvo socijalne politike i mladih izradilo novi Zakon o humanitarnoj pomoći koji je prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru.

Podsjetimo, Udruga Hrabro dijete na svoj je račun primala donacije za Enu Šarac, uplaćivali su građani, djeca iz vrtića i škola. Međutim Eni nikad nisu proslijedili prijeko potreban novac za daljnje liječenje, niti je obavijestili o tome zbog čega je njezinoj obitelji i njoj samoj žao jer nisu zahvalili ljudima koji su joj donirali novac putem Udruge Hrabro dijete.

Ena Šarac: Najviše me boli što se nisam zahvalila tolikim ljudima

"Najviše me boli što se nisam zahvalila tolikim ljudima - svima koji su uplatili i jednu kunu jer svaka kuna mi je spasila život a to nema cijenu. Ovim putem bi se željela zahvaliti od srca svima koji ste mi omogućili da još živim i da se i dalje borim protiv tog mog 13-to godišnjeg podstanara. Hvala svima od srca i znajte da nikad nećemo zaboraviti da ste vi zaslužni što ja i danas živim. Bez Vaše pomoći danas ne bi bila živa - hvala vam ljudi, vaša pomoć je neopisiva i neprocjenjiva", rekla je Ena Šarac nakon što smo objavili da novac prikupljen za nju nikad nije dobila.

Isto tako prema izvodima računa Udruge Hrabro dijete, koje je Index prvi objavio, vidljivo je kako se novac prikupljen za liječenje Nore Šitum trošio netransparentno na kupovinu u poklon galeriji, isplaćivanje donacija čelnim ljudima Udruge Hrabro dijete i članovima njihovih obitelji.

Nezakonito trošenje novca prestalo je tek nakon što su roditelji Nore Šitum Đana Atanasovski i Ivica Šitum upozorili javnost na malverzacije pri trošenju novca iz humanitarne akcije za njihovu Noru. Umjesto da se kriminal istraži i procesuira, u medijima se stvorila kriva percepcija o njima i proglašeni su grabežljivcima koji samo žele novac, a javnost ih je nepravedno osudila.

Svi postupci protiv Udruge Hrabro dijete vođeni u Slavonskom Brodu, odbačene sve optužbe

Budući da je Udruga Hrabro dijete iz Nove Gradiške svi sudski postupci koje su Norini roditelji pokrenuli protiv njih vodili su se na lokalnoj razini, odnosno na sudovima u Slavonskom Brodu, a slučaj je istraživalo Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu, koje je odbacilo sve optužbe protiv Udruge Hrabro dijete.

Nakon što je u ovom slučaju i Ministarstvo socijalne politike i mladih pozvalo sve nadležne institucije da pokrenu postupke, nadamo se kako će DORH reagirati i da neće prepustiti slučaj lokalnoj razini. Poslali smo i njima upit da li će istražiti nezakonito trošenje novca prikupljanog za Noru Šitum i Enu Šarac, no odgovor nam još nije stigao.

U međuvremenu, iz Udruge Hrabro dijete u medijima se samo oglasio njihov odvjetnik Mijo Kladarić koji je izjavio da su obitelj Ene Šarac obavijestili mailom o uplati donacija.

Jedini mail pristigao iz Udruge majci Ene Šarac

Međutim, Enina majka Biserka Šarac od Udruge je primila samo jedan mailm tvrdi, i to prije nego su uopće počele pristizati donacije za Enino liječenje na račun Udruge.

Mail kojeg je Biserka Šarac primila od tajnika Udruge Harisa Kapetanovića pristigao joj je 7.veljače 2013., a prva donacija za Enu uplaćena je 12. veljače.

Mail prenosimo u cijelosti:

"Šalje: "Hrabro Dijete"
Datum: 7. velj 2013. 20:08
Predmet: Pristupnica

Draga Biserka, u prilogu pristupnica. Molim popunjenu pristupnicu poslati emailom, a original poštom na adresu Udruga Hrabro Dijete Karla Dieneša 14,35400 Nova Gradiška. Zamolbu za donaciju poslati na iste načine. Lijep pozdrav. Kapetanović Haris".


Nakon toga, od 12. veljače 2013. za Enu je uplaćeno oko 65.000 kuna, a iz Udruge Hrabro dijete o tome nisu obavijestili obitelj Šarac niti su im ikad proslijedili novac kojeg su građani uplaćivali upravo za njezino liječenje, kazala je Biserka Šarac jučer Indexu.

 
 
 
 

Pročitajte više