Ministarstvo: Povratak MiG-ova očekuje se tijekom sljedeća dva tjedna

Foto: MORH

IZ MINISTARSTVA obrane su priopćili kako su na dva MIG-a, koji se nalaze na remontu u ukrajinskoj Odessi, uspješno završeni testni letovi, kao i sve faze pregleda stručnog tima Ministarstva obrane RH. "U tijeku je završetak preliminarnog prijema i pregleda remontne dokumentacije te su počele pripreme za dopremu zrakoplova u RH koja se očekuje tijekom sljedeća dva tjedna", kažu iz Ministarstva dodajući kako će se MIG-ovi u Hrvatsku transportirati kopnenim putem.

"Nakon testnih letova brigadira Ivana Selaka na dva zrakoplova MIG-21 BIS, tijekom proteklog tjedna i danas potvrđeno je da su problemi s navigacijom, odnosno kursnim sustavom, u potpunosti otklonjeni. Završetak testnih letova na preostala tri od pet dokupljenih zrakoplova MIG-21 BIS i završna podešavanja, očekuju se tijekom ovoga tjedna.

Još jednom ističemo kako je isporučitelj, ukrajinska strana, odgovorna za zrakoplove sve do potpisivanja dokumenata o završnom prijemu u Hrvatskoj. Završni probni letovi na zrakoplovima bit će obavljeni u Hrvatskoj nakon čega će MORH obaviti jednodnevni završni prijem zrakoplova i dokumentacije, te službeno zaprimiti zrakoplove.

Sukladno potpisanom ugovoru, MORH će u ugovorenom roku platiti ugovorenu cijenu za zrakoplove tek nakon njihovog završnog prijema u Zagrebu, uz primjenu svih elemenata ugovora. To obuhvaća i zaračunavanje i naplatu ugovorne kazne za kašnjenje u isporuci za svaku pojedinu stavku koja je predmet ugovora.

Ukrajinski partneri su već najavili da će sve svoje obveze ispuniti u potpunosti, bez obzira na situaciju u Ukrajini.

MORH će o novim informacijama vezanim za remont zrakoplova MIG-21 pravovremeno informirati javnost", priopćili su iz Ministarstva obrane.

Pročitajte više