Ministarstvo dalo Cemexu zeleno svjetlo za spaljivanje drvnog otpada

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prirode donijelo je pozitivno rješenje za zahvat prihvata, privremenog skladištenja i loženja drvnog otpada u tvornicama cementa Sveti Juraj i Sveti Kajo, kao i za korištenje biomase u tvornici Sveti Kajo, izvijestili su iz Cemexa.

Podsjetili su kako je studija za drvni otpad prošle godine dobila pozitivnu ocjenu Stručnog povjerenstva, a zatim su je pozitivno ocijenili i Hrvatski zavod za toksikologiju te dodatna nezavisna revizija Ministarstva. Napominju da će Cemex biti spreman koristiti drvni otpad i biomasu u procesu proizvodnje cementa kada ishodi sve potrebne dozvole i pod uvjetom da zamjenska goriva budu raspoloživa na tržištu.

Cemex: Nema željezničkih pragova, spaljivat ćemo otpadni namještaj i ambalažu

"Dobili smo nedvosmislenu stručnu potvrdu da korištenje drvnog otpada i biomase u našim tvornicama neće imati nikakav štetan utjecaj. Osigurat ćemo rigoroznu primjenu propisanih mjera zaštite okoliša i zdravlja građana", izjavio je Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemex Hrvatske.

Rješenje prema kojem Cemex može koristiti drveni otpad kao zamjensko gorivo u postupku proizvodnje cementa uključuje željezničke pragove, otpadni namještaj i slično. S obzirom da pragovi nisu dostupni na tržištu, Cemex će tražiti dozvole samo za korištenje otpadnog namještaja, drvene ambalaže te drva iz građevnog otpada.

"Koristit ćemo samo unaprijed pripremljen i obrađen drvni otpad. Partnere vidimo prvenstveno u komunalnim poduzećima koja će na ovaj način moći smanjiti količine deponiranog materijala na odlagalištima i tako izravno doprinijeti očuvanju okoliša", zaključio je Renić.

Smanjivanje emisija ugljičnog dioksida

Cemex ističe kako se Hrvatska početkom 2013. godine uključuje u europski sustav trgovanja emisijama ugljičnog dioksida pa je povećanje udjela zamjenskih goriva ključno pitanje za održanje konkurentnosti u cementnoj industriji. Cemex trenutno koristi otprilike 4 posto zamjenskih goriva na godišnjoj razini, i to otpadna ulja i kominu masline. Nedavno je s probnim radom započelo novoizgrađeno postrojenje za prihvat, privremeno skladištenje i doziranje drvne sječke vrijedno 21 milijun kuna.

Početkom srpnja Cemex je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predao Studiju utjecaja na okoliš za korištenje goriva iz otpada. Radi se o neopasnom obrađenom komunalnom otpadu koji preostaje nakon što su iscrpljeni svi ostali za okoliš prihvatljivi načini gospodarenja otpadom predviđeni zakonskom regulativom. S obzirom da tvornice cementa širom Europe već 30-ak godina na siguran način koriste razne vrste zamjenskih goriva, a neke gotovo u omjeru 80 posto u odnosu na fosilna goriva, Cemex će intenzivno nastaviti tragati za novim vrstama zamjenskih goriva, pri čemu će koristiti samo vrste za koje od nadležnih institucija ishodi potrebne dozvole.

Pročitajte više