Ministarstvo gospodarstva za Index: Ako ste od banke dobili opomenu od 20 kuna prijavite ih Inspektoratu!



"MIŠLJENJA smo da se u navedenom slučaju također radi o opomeni, a što sukladno odredbi Zakona nije dozvoljeno naplaćivati", rekli su za Index iz Ministarstva gospodarstva kada smo ih upoznali sa slučajem da banke građanima umjesto opomena, koje su od nedavno zabranjene zakonom, sada šalju "obavijesti" koje korisnike koštaju 20 kuna.

Zatražite zaštitu svojih prava, opomene nisu po zakonu

Podsjećamo, nedavno su prihvaćene izmjene Zakona o zaštiti potrošača prema kojima je zabranjeno naplaćivati opomene za račune odnosno potrošači plaćaju samo svoj stvarni dug i kamate, ali više ne i troškove opomene. Opomene više ne smiju slati  niti trgovci, javna poduzeća, teleoperateri ali niti banke.

No, vrlo brzo banke su doskočili tom problemu te se "opomena" sada zove "obavijest" i korisnika košta 20 kuna. Da je riječ o izigravanju Zakona potvrdili su nam i u Ministarstvu gospodarstva.

"Potrošači se za nepoštivanje zakona mogu obratiti Državnom inspektoratu i zatražiti zaštitu svojih potrošačkih prava", rekli su nam iz Ministarstva gospodarstva.

Ne mogu se naplaćivati opomene

Kako su nam pojasnili Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača koji je objavljen u "Narodnim novinama" izmijenjen je članak 12. tako da je dodan novi stavak 5. koji glasi "Izdavanje opomene radi naplate dospjelih novčanih potraživanja nije dozvoljeno naplaćivati".

"Navedeni Zakon je stupio na snagu 21. srpnja 2012., te od toga dana bankama nije dozvoljeno naplaćivati slanje opomene potrošačima radi naplate dospjelih novčanih potraživanja", zaključuje su odgovoru Ministarstva gospodarstva.

Pročitajte više