Ministarstvo zaštite okoliša zatražilo hitno očitovanje rafinerije iz Broda: Rafinerija radi iako je "u remontu"!

IZ MINISTARSTVA zaštite okoliša i prirode priopćili su kako redovito prate stanje na mjernoj postaji Rafinerije nafte Brod u Slavonskom Brodu te kako su zatražilo hitno očitovanje uprave zbog povećane koncentracije onečišćujućih tvari.

Rafinerija radi, iako je "u remontu"

Istaknuli su kako je, nastavno na izvještaje o prekoračenjima satnih koncentracija sumporovodika tijekom četvrtka, resorni ministar Mihael Zmajlović kontaktirao s nekoliko osoba u Slavonskom Brodu koje su mu potvrdile da se tijekom dana u nekoliko navrata vidjelo da iz dimnjaka rafinerije u Brodu izlazi dim, usprkos tome što je iz Rafinerije početkom mjeseca potvrđeno da je remont u periodu od 10. studenoga do kraja godine.

Po nalogu ministra upućen je dopis predstavništvu Rafinerije u kojem se traži hitno očitovanje uprave. U Ministarstvu su napomenuli kako vjeruju da će odgovor dobiti u prvim radnim danima sljedećeg tjedna te da će o sadržaju i drugim koracima koje će poduzeti obavijestiti medije i građane Slavonskog Broda.

Povećane koncentracije

U priopćenju je priloženo i izvješće koje potvrđuje da su 22. studenog koncentracije onečišćujućih tvari ponovno bile povišene, da je srednja dnevna koncentracija sumporovodika bila u porastu, a satne vrijednosti prekoračile su satnu graničnu vrijednost dva puta te kao i da su povišene koncentracije sumporovog dioksida i sumporovodika nastupile istovremeno i pojavile se pri jugozapadnom strujanju vjetra što ukazuje na izvor iz rafinerije u Brodu.

Pročitajte više