Ministarstvo zdravlja: Čuvajte se niskih temperatura, ostanite u kućama!

Foto: Zvonimir Barišin / Cropix

GLAVNI grad Hrvatske okovan je snijegom i ledom. Niske temperature pogodile su čitavu zemlju. Samo su na Jadranu temperature iznad ništice.

A zima je tek počela. Snježne se pahulje sutra očekuju u Slavoniji, Baranji i Lici. U Zagrebu bi snijeg ponovo mogao pasti krajem tjedna.

Vrlo je vjerojatno da će to opet značiti pune ruke posla za liječnike na hitnoj pomoći. Samo u ponedjeljak do 12 sati je na zagrebačkoj Klinici za traumatologiju pregledano 80 pacijenata koji su pali na snijegu, a zbog prijeloma ruku i nogu 15 ih je zadržano na liječenju.

Hitna pomoć u problemima

Na području Zagrebačke županije postoje problemi u funkcioniranju hitne medicine. Da sustav zaista ne funkcionira kako treba vidjelo se i ovaj vikend, kada je zbog sudara na autocesti A3 kod Ivanje Reke bilo nemoguće doći do pacijenata koji su zvali hitnu pomoć iz obližnjih mjesta.

"Imali su dva slučaja nevezano jedan uz drugoga. Kako je autocesta bila zakrčena oni su morali ići zaobilaznim putevima koji nisu bili prohodni te nam je priskočila vatrogasna brigada sa svojim vozilom koji može proći i u takvim uvjetima", kaže primarius Slavko Lovasić dodavši da je jedan pacijent imao problem sa srcem, a trudna pacijentica trebala je ići u rađaonu.

Liječnici traže pomoć od Ministarstva zdravlja

To su svakidašnji problemi koji muče liječničke timove na području Zagrebačke županije. Bolnica nema, a osoblja je premalo. I zato je župan Stjepan Kožić zatražio pomoć resornog ministarstva.

"Nadam se da će u određenom budućem vremenu i Ministarstvo zdravlja prepoznati naše probleme. Tražimo samo to da nas izjednače s ostalim županijama, odnosno naše gradove s drugim gradovima unutar Republike Hrvatske", rekao je Kožić.

Od poziva do intervencije liječnika u Zagrebu do deset, a izvan grada čak 20 minuta

Od poziva pacijenta do intervencije liječnika u Zagrebu ne prođe više od deset minuta. No, izvan grada je ponekad potrebno i do 20 minuta. Upravo se ovim prijedlogom taj rok želi smanjiti.

"Mi imamo 9 gradova, 25 općina, skoro 320 tisuća stanovnika", rekao je Lovasić.

Na tom je području građanima ukupno na raspolaganju tek 30 liječničkih timova, a neke su bolnice udaljene i do 80 kilometara. I to nije nikakva novost. Zbog snježne mećave, ti su problemi ovaj vikend samo opet isplivali na površinu.

Ministarstvo zdravlja: Ne izlazite na hladnoću!

Ministarstvo zdravlja se, za sada, oglasilo tek priopćenjem u kojem građane savjetuju da ostanu u toplini svojih domova. Na zaleđene i hladne ulice nije poželjno izlaziti, ukoliko se baš ne mora. Priopćenje Ministarstva zdravlja prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo zdravlja preporučuje građanima da, ukoliko je to moguće, izbjegavaju izlazak iz kuće i da se pridržavaju uputa stručnjaka.

Posebno na oprezu trebaju biti srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti, kojima se ne preporučuje izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.

Niskih temperatura trebaju se čuvati starije osobe s obzirom na slabiju mogućnost prilagodbe organizma promjenama temperature pa je važno da redovito prate vremensku prognozu. Članovi obitelji i prijatelji trebaju sa starijom osobom češće kontaktirati, a ona pak prilikom izlaska iz kuće sa sobom nositi osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu) te broj telefona osobe koju treba pozvati ako dođe do problema.

Svima se preporučuje da ne ignoriraju osjećaj hladnoće i drhtavicu koja upozorava da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći.

U slučaju pothlađivanja utoplite se zamatanjem u deku uz izvor topline te konzumiranjem toplih napitaka (čaj). U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu ili crvenu kožu prstiju, treba potražiti pomoć svog liječnika obiteljske medicine.

Preporučuje se uzimanje dovoljne količine toplih napitaka i izbjegavanje alkohola i prevelike količine kofeina jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, odjeća koju nosimo neka bude, po mogućnosti, od vune, polipropilena i svile, jer takvi materijali zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka, a njezin vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu".

Pročitajte više