Ministarstvo zdravlja: Tužit ćemo sve koji prenesu Indexovu vijest o Vargi

Foto: Hina

U skladu sa Zakonom o medijima, molim Vas da objavite ispravak teksta autorice Nataše Škaričić, objavljen pod naslovom: „Otkrivamo: Siniša Varga sam sebe angažirao kao 'vrhunskog stručnjaka' u bolnici dok je bio šef HZZO-a“.

Nije točno da je Siniša Varga na poziciji ravnatelja HZZO-a 'dok je bio na čelu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), danas ministar zdravlja, Siniša Varga odobrio 2012. godine Kliničkoj bolnici Dubrava da za stalni mjesečni honorar angažira Sinišu Vargu na edukaciji jednog specijalista stomatološke protetike na Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta i osposobi ga da mijenja Sinišu Vargu, koji je upravo morao prestati raditi na istom odjelu jer je imenovan za ravnatelja HZZO-a', kao što navodi autorica Nataša Škaričić.

Dakle, prim. dr. Varga nije sam sebe angažirao u KB Dubrava, niti je on odobrio KB Dubravi taj angažman, već je njegov angažman u KB Dubrava odobrio i potpisao tadašnji predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Marijan Cesarik.

Dodatno, HZZO takav tip angažmana ne mora odobravati bolnicama, pa ni prim. dr. Varga kao ravnatelj HZZO-a ništa u ovoj situaciji nije trebao odobravati KB Dubravi te stoga nije u situaciji sukoba interesa.

Teza autorice Nataše Škaričić o tome da je prim. dr. Siniša Varga sam sebe angažirao u KB Dubrava je potpuno neistinita. Glede potrebe za njegovim angažmanom u KB Dubrava, potrebno je reći da je prim. dr. Varga jedini stručnjak u RH koji se bavi izradom epiteza u području lica.

U skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, prim. dr. Varga je prihod od ovog angažmana uredno prijavio u svojoj imovinskoj kartici, koja je javno dostupna.


Nadalje, nije točno da je prim.dr. Siniša Varga mimo zakona sebi 'osigurao da nastavi primati honorar od svoje matične bolnice i nakon što je morao otići iz nje kad je stupio na dužnost u HZZO-u', kako to neistinito iznosi autorica teksta, već je za njegov angažman, koji je zatražila KB Dubrava, postojao objektivan razlog.

Prim. dr. Varga jedini je u stručnjak u RH koji se bavi izradom epiteza u području lica (nadomjestaka tkiva i ili organa ljudskoga tijela napravljenih od sintetskih materijala, primjerice uške, nosa, oka).

Naime, prim. dr. Varga je vodeći stručnjak iz područja kirurške protetike u RH, a na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je naslovni asistent. Status profesora ili docenta, koji su znanstveno - nastavna zvanja, ne dokazuje sveobuhvatno znanje niti stečene vještine u pojedinim specifičnim područjima stručnoga rada, već dokazuje status u sustavu visokog školstva i znanosti. Stručnjaci koji su visokoprofilirani u specifičnim područjima primijenjene struke ne moraju biti a nerijetko i nisu u znanstveno - nastavnom zvanju docenta ili profesora. Prim. dr. Varga je jedan od visokoprofiliranih stručnjaka koji nisu u znanstveno - nastavnom zvanju profesora ili docenta ali je tijekom svoga rada u K.B. Dubrava educirao mlađe kadrove u specifičnoj djelatnosti kirurške protetike. Potvrda stručnosti u zdravstvu je primarijat, a koji doktor Siniša Varga posjeduje, što mu stoji i u tituli.

Dodatno, njegov angažman na edukaciji u KB Dubrava bio je potreban jer je njegovim odlaskom u HZZO Klinika za kirurgiju lica, čeljusti i usta u KB Dubrava ostala bez specijalista stomatološke protetike. Obzirom na činjenicu da nije imala specijalista odgovarajućeg profila, a da je ta specijalnost neophodna u protetskoj rehabilitaciji onkoloških bolesnika, uključujući i izradu proteza i epiteza, izradu rekonstruktivnih ploča i izradu relaksacijskih udlaga, a u KB Dubrava nije bilo specijalista tog tipa, KB Dubrava iskazala je potrebu za sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji s HZZO-om, kako bi prim. dr. Varga mogao provesti edukaciju kolege i osposobiti ga za odrađivanje posla u ambulanti za kiruršku protetiku.

Nadalje, autorica navodi kako je prim. dr. Siniša Varga 'postao jedan od rekordera Kukuriku Vlade po broju eksplicitnih primjera sukoba interesa i zloupotrebe proračunskih sredstava', što je neistinit navod. Ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga nigdje nije optužen za bilo kakvu zloupotrebu proračunskih sredstava, niti je u bilo kakvom sukobu interesa.

Kako tekst autorice vrvi neistinama i krivim, krajnje tendencioznim interpretacijama javno dostupnih činjenica, ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga tužit će autoricu teksta, izdavača i ostale medije i autore koji svjesno, znajući da se radi o neistinitim informacijama, tekst prenesu na način da se prim. dr. Siniši Vargi nanese povreda ugleda i časti.

S poštovanjem,

Ministarstvo zdravlja

Pročitajte više