Ministre Jovanoviću, znate li što je dekriminalizacija?



"TO SU promašene priče. Ne radi se o nikakvoj dekriminalizaciji upotrebe i posjedovanja droge", reagirao je Željko Jovanović na jučerašnju najavu svog kolege, ministra pravosuđa Orsata Miljenića, da se posjedovanje manjih količina droge više neće tretirati kao kazneno djelo.

Čini se, međutim, da ministar obrazovanja, znanosti i sporta nije baš u potpunosti shvatio značenje pojma dekriminalizacije. "Droga i dalje ostaje kazneno, u prekršajnoj sferi", pomalo je konfuzno rastumačio Jovanović u razgovoru s novinarima.

Sudovi preopterećeni kaznenim prijavama zbog posjedovanja

Prema trenutnom hrvatskom Kaznenom zakonu, posjedovanje čak i minimalnih količina droge tretira se kao kazneno djelo. Ukoliko vas policija ulovi s, primjerice, jednim "jointom", radi se o kaznenom djelu koje će vam trajno ostati upisano u dosje i zbog kojeg je moguće čak i završiti u zatvoru.

Upravo zbog toga Miljenić predlaže dekriminalizaciju, odnosno prebacivanje manjih količina droge iz kaznene u prekršajnu sferu: kako bi se izbjeglo stigmatiziranje rekreativnih korištenja lakih droga, ali i kako bi se rasteretio pravosudni sustav koji svake godine mora rješavati tisuće kaznenih prijava zbog posjedovanja relativno minornih količina opojnih supstanci.

Prevencija najvažnija u borbi protiv ovisnosti

"Kad je riječ o ovisnosti, treba reći da je ovisnost put bez povratka. Ona počinje tako da čovjek uzme drogu, zatim droga traži drogu i na kraju droga uzme čovjeka", upozorava Jovanović. Ističe da je u borbi protiv ovisnosti najvažnija prevencija, kojoj njegovo ministarstvo planira posvetiti dužnu pozornost.

"Cilj ministarstva je kroz preventivne programe i zdravstveni odgoj u školama, koji će donijeti struka, spriječiti da dođe do uzimanja droge. Mi smo već povećali sredstva za prevenciju ovisnosti u školama i to je jedini put koji će smanjiti broj mladih koji kreću na put bez povratka", kaže Jovanović.

Pročitajte više