Ministri Linić i Vrdoljak se sukobili zbog Ine

Foto: Nikša Stipaničev (Cropix) 

SUKOB u Vladi Zorana Milanovića nastao je zbog izmjena Zakona o privatizaciji Ine i to pod izlikom prilagodbe s europskom pravnom stečevinom. Kako smo već pisali tim se Zakonom Vlada odriče svih posebnih prava u Ini i to od prvokupa dionica, kontrole pri promjeni vlasništva ili sjedišta tvrtke te veta na strateške odluke. 
 
Ministar financija Slavko Linić koji dolazi iz redova SDP-a smatra kako je to neprihvatiljivo. No, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji dolazi iz HNS-a tvrdi da nema zamjerke na izmjene. 
 
"Postajemo jedna vrlo ozbiljna zemlja i jesmo ozbiljna zemlja što znači da će zakon biti u onim okvirima preuzetih obveza i u onim okvirima gdje štitimo nacionalne interese. Kada javnost čuje da se rade izmjene Zakona o Ini odmah misli da je riječ o nečemu lošem s obzirom na loša iskustva, ali mi smo potpuno jasni i transparentni i učinit ćemo ono što je najbolje i za Inu i za hrvatske građane" rekao je Vrdoljak prenosi HTV. Isto izvor naglašava da je za Europsku uniju sporna  takozvana "zlatna dionica" koja je ukinuta u EU još prije desetak godina, no europske su se vlade do tada itekako njome koristile za zaštitu nacionalnih interesa. 
 

Pročitajte više