Ministrica Zlatar tjedan dana prije Živkovića najavila izmjene naplate RTV pristojbe!

Foto: Neja Markičević (Cropix)

"SIGURNO je da se radi na reformi cijelog medijskog prostora, koji uključuje barem pet ili šest zakona. Hoće li biti riječ o pristojbi ili o porezu ovisi o konačnom cilju. A naš cilj da se iz tzv. medijskog poreza mogu sufinancirati i druge vrste medija. Naročito oni neprofitni, od lokalne zajednice pa do različitih neprofitnih medija kojima treba dati poticaj za razvoj!", ovako glasi odgovor ministrice kulture Andree Zlatar na pitanje je li istina da se razmišlja i o uvođenju takozvanog medijskog poreza umjesto sadašnje RTV pristojbe.

Koji je zapravo Živkovićev grijeh?  

Problem za HNS leži u činjenici da je ministrica Zlatar to potvrdila osam dana prije svog donedavnog zamjenika Milana Živkovića i to u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" voditeljice Ružice Šimunović. Naime, Živković je ekspresno smijenjen nakon što je početkom tjedna najavio da se u ministarstvu kulture razmišlja o drugačijoj naplati RTV pristojbe, no čini se da je samo pojašnjavao ono o čemu je govorila ministrica Zlatar. 
 
U političkom prostoru situacija se dodatno naelektrizirala kada je odmah nakon Živkovićeve izjave reagirao HNS opovrgavajući da oni imaju ikakve veze s novim porezima. Korak dalje otišla je  prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić koja je opravdavajući odluku ministrice Zlatar da smijeni Živkovića naglasila kako ministrica kulture "nije na vrijeme izbacila tog malog". 
 
S obzirom da je sama ministrica Zlatar osam dana prije Živkovićeve smjene, govorila manje-više isto kao i njen bivši savjetnik postavlja se pitanje koji su zapravo stvarni razlozi za Živkovićevu smjenu?
 
Smjena iz kuhinje Pavića i Tolja 
 
Na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su bili nazočni Sanja Sarnavka u ime Kuće ljudskih prava, Mislav Žitko u ime Sindikata Akademske solidarnosti te novinari Nataša Škaričić i Željko Valentić razlozi za smjenu Živkovića su da se savjetnik u ministarstvu kulture "nije uklopio u politički i lobistički pristup medijima" te da je njegova smjena "kreirana u kuhinji predsjednika Uprave EPH Ninoslava Pavića i savjetnika u Styriji, patera Ivana Tolja". 
 
HND protiv smjene savjetnika Živkovića: "U igri su krupne stvari, povod za smjenu je minoran!"

Škaričić o smjeni savjetnika ministrice Zlatar: "Meteorski kratak rok trajanja jedne nekorumpirane osobe u vlasti"

"Porez na HRT" ga skupo koštao: Ministrica kulture smijenila Milana Živkovića

Ne zna se ni tko pije, ni tko plaća: I SDP i HNS protiv novog modela HRT pristojbe?! Ministrica se ispričala!
Novi porez!?: Plaćat ćete HRT pristojbu jer živite u Hrvatskoj, a visina pretplate ovisi o visini plaće

Pročitajte više