Miroslav Tuđman: Presuda je nerazumljiva, nerazumna, neprihvatljiva i nepravedna

Foto: Davor Pongračić / Cropix

"PRESUDA je nerazumljiva, nerazumna, neprihvatljiva i nepravedna", komentirao je Miroslav Tuđman u razgovoru za Federalnu televiziju BiH presudu šestorci iz "Herceg Bosne".

Podsjećamo, Haški sud osudio je bivše vojne i političke lidere "Herceg Bosne" na ukupno 111 godina zatvora. U presudi je također navedeno da je Hrvatska izvela agresiju na BiH, te da je šestorka sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu kojeg je iz Zagreba orkestrirao Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik i otac Miroslava Tuđmana.

"Ne radi se o tome da se negiraju zločini koji su počinjeni, nego se radi naprosto o tome na koga je presuda adresirana. U ovakvoj presudi se cijela situacija stavlja izvan konteksta", kaže Miroslav Tuđman.

Dodaje kako oni koji su počinili zločine moraju odgovarati, "ali sankcionirani moraju biti oni koji su odgovorni, a ne oni koji su mogli biti odgovorni da su učinili nešto što nisu". Tuđman je uvjeren da se presuda neće održati na žalbenom postupku, a argument takvoj tvrdnji vidi u činjenici da je glavni sudac priložio izdvojeno mišljenje.

Tuđman također kaže kako nije točno da je Hrvatska u BiH bila agresor: "To nema blage veze s ničim. Da je to bio cilj, Hrvati ne bi izašli na referendum, ne bi Hrvatska priznala BiH. Ovo je kriva interpretacija. Da nemate Banovinu hrvatsku, kako bi Hrvati mogli dokazivati konstitutivnost u BiH? Spominje se međunarodni sukob, a ne polazi se od činjenice da je Hrvatska četiri godine bila napadana s teritorija BiH".

Pročitajte više