"Mirovina" u muzeju: Discovery "na leđima" Boeinga 747 završio posljednje putovanje

RAKETOPLAN Discovery je "na leđima" preinačenog Boeinga 747 američke svemirske agencije NASA danas odletio na svoje posljednje putovanje.

NASA-ina ikona Discovery je napravio dramatičan prelet preko centra Washingtona na svome putovanju na "posljednje počivalište" u muzeju. NASA je izvijestila da su dvije letjelice letjele na visini od samo 457 metara. Američka svemirska agencija je prošle godine umirovila svoj "shuttle" program pa im raketoplani ovog tipa više nisu potrebni.



Discovery će nakon današnjeg leta biti izložen u Zrakoplovnom i svemirskom muzeju blizu Zračne luke Dulles. Taj raketoplan je sudjelovao u najviše misija od svih NASA-inih letjelica, čak 39. Ovo je bilo tek prvo od tri prebacivanja slavnih letjelica u muzej. Nakon Discoveryja, na posljednji let kasnije ove godine će krenuti Enterprise i Endeavour.

Shuttle program je nakon 30 godina ugašen 2011. kada je završena izgradnja Međunarodne svemirske postaje. Umirovljenje NASA-ine legendarne flote letjelica je naredila američka vlada kao dio smanjenja troškova. Nakon te odluke, Amerikanci više ne mogu slati astronaute u svemir.

Pročitajte više