Mirovinci Raiffeisena traže da HT isplati veću dividendu: Imate previše novca na računima

Foto: HT

RAIFFEISEN društvo za upravljanje mirovinskim fondovima uputilo je protuprijedlog o upotrebi dobiti Hrvatskog telekoma u kojem traži dividendu od 10,12 kuna po dionici.

Uprava i Nadzorni odbor ranije su predložili su isplatu dividende u iznosu od 573,2 milijuna kuna, odnosno 7 kuna po dionici.

Raiffeisen u obrazloženju protuprijedloga navodi da: "Društvo u višegodišnjem periodu drži neprimjereno visoka sredstva u kategoriji novca i novčanih ekvivalenata.

Ne postoji opravdani razlog zbog kojega bio ovakva rezerva likvidnosti bila nužna za Društvo, ako uzmemo u obzir da se kapitalni izdaci za buduća razdoblja mogu financirati i novčanim tokovima koji se u tim razdobljima ostvaruju.

S obzirom na veličinu bilance, Društvo je gotovo nezaduženo sto rezultira neprimjereno visokim prosječnim troškom kapitala za samo Društvo (iz perspektive dioničara), a pogotovo ako u obzir uzmemo okolnosti u kojima se kamate na dužničke vrijednosne papire nalaze na povijesno najnižim nivoima."

U 2014. godini Hrvatski Telekom ostvario je prihode u iznosu od 6,908 milijardi kuna dok je neto dobit iznosila 1,142 milijardi kuna.

Pročitajte više