Misterij nestalog aviona: Potraga je krenula tek nakon četiri sata

Foto: Guliver Image / Getty Images

DVA MJESECA nakon misterioznog nestanka Boeinga 777 s 239 putnika i članova posade, malezijske vlasti objavile su preliminarno izvješće s podacima koje su njihovi istražitelji uspjeli sakupiti. Najviše pozornosti privukla je informacija da je potraga za avionom počela tek četiri sata nakon nestanka.

Osim što je između nestanka aviona s radara i početka potrage prošlo puna četiri sata, punih 17 minuta nitko nije ni primijetio da je avion nestao s radara.

Malezija traži norme za praćenje aviona u realnom vremenu

Ministarstvo transporta Malezije pozvalo je UN-ovu agenciju za nadzor zrakoplovstva da uvede nove standarde za praćenje komercijalnih zrakoplova u realnom vremenu, prenose mediji u četvrtak, dva mjeseca nakon tragičnog nestanka malezijskog zrakoplova s 239 putnika.

Nestanak malezijskog leta MH370 8. ožujka, kao i Air Franceova zrakoplova AF447 2009. godine, dokazuju da bi takvi standardi pomogli ući u trag nestalom zrakoplovu, napisalo je malezijsko ministarstvo Organizaciji međunarodnoj civilnog zrakoplovstva (ICAO), prenosi Reuters.

"Dvaput u zadnjih pet godina veliki komercijalni zrakoplovi nestali su, a njihova zadnja pozicija nije bila precizno poznata. Ta neizvjesnost rezultirala je velikim teškoćama u lociranju zrakoplova na vrijeme", stoji u zahtjevu poslanom ICAO-u 9. travnja, no koji je objavljen u četvrtak.

Boeing 777-200ER kompanije Malaysian Airlines nestao je na letu iz Kuala Lumpura za Peking 8. ožujka.

Kompanija više neće plaćati smještaj obiteljima žrtava

Agencija dpa prenosi da je malezijski prijevoznik u četvrtak objavio da će zatvoriti svoje centre za pomoć rodbini nestalih. Kompanija je dosad plaćala hotele u Kuala Lumpuru, Pekingu i drugim zemljama rodbini nestalih putnika.

Pomoć će pružati i nadalje ali će informacije rodbina odsad "primati u komforu vlastitih domova", rekao je izvršni direktor Ahmad Jauhari Yahya.

Obitelji nestalih putnika oštro su kritizirale malezijske vlasti zamjerajući im da nisu dovoljno brzo provodile istragu. Potraga je počela u Južnom kineskom moru i Malajskom tjesnacu. Na Indijski ocean prebačena je tri tjedna nakon nestanka na temelju novih satelitskih podataka.

Nova faza počela je u srijedu povlačenjem zrakoplova i većine brodova koji od 8. ožujka sudjeluju u akciji, a prednost se sada daje podmorskom istraživanju pod vodstvom Australije.

Pročitajte više