Misteriozna misija: Na Zemlju se spustio tajni američki svemirski avion

AMERIČKI vojni robotski X-37B svemirski avion napokon se vratio na Zemlju te je time završila njegova misija u kojoj proveo više od godine dana u orbiti.



Bespilotna letjelica poznata i kao Orbitalno testno vozilo-2 (OTV-2) se pomoću autopilota jučer spustila u vojnu bazu Vandenberg u Kaliforniji. Spuštanje je označilo kraj drugog leta letjelice. Ova misija je trajala 15 mjeseci, a njezini ciljevi se drže u tajnosti.

Sumnja se da je tajno oružje za uništavanje satelita


Vojni dužnosnici su objavili kratko priopćenje u kojem su napomenuli da je avion sigurno sletio. "Tim Vanderberg je uložio više od godinu dana teškog rada u pripremama za današnje slijetanje, a danas konačno možemo ubrati plodove toga rada", kazala je pukovnica Nina Armagno te dodala kako je ponosna zato što je tim uspio obaviti operaciju slijetanja sigurno i uspješno, piše Space.com.

Vojska je samo izvijestila da je letjelica obavljala "eksperimente u orbiti" tijekom svoje misije, ali nisu objasnili koji su to točno bili eksperimenti. Avion je u svemiru trebao biti 270 dana, ali ga je američka vojska zadržala "na nebu" mnogo duže od toga roka.

Što je točno X-37B radio u orbiti je vojna tajna, a nisu poznati niti ciljevi i svrha te misije. Spekulira se da bi ta letjelica mogla biti neka vrsta svemirskog oružja za uništavanje satelita.

Pročitajte više