Mitrović i Milošević za ubojstvo 16 hrvatskih civila 91´ kažnjeni s ukupno 24 godine zatvora

Foto: FAH

SUDSKO vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u petak je zbog zločina u Sotinu krajem 1991. godine i ubojstva 16 hrvatskih civila nepravomoćno osudilo dvojicu od petorice nekadašnjih pripadnika milicije i teritorijalne obrane na ukupno 24 godine zatvora.

Kazna od 15 godina izrečena je Draganu Mitroviću, a Žarko Milošević je ranije, po sporazumu o priznanju krivnje, kažnjen sa devet godina zatvora.

Slučaj Sotin još nije zatvoren

Trojica suoptuženika za pomaganje u ubojstvu 13 civila - Dragan Lončar, Mirko Opačić i Miroslav Milinković, oslobođeni su optužbi u nedostatku dokaza, obrazložilo je sudsko vijeće.

U kaznu Miloševiću bit će uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru tijekom istrage, od siječnja do ožujka 2013. godine.

Prema tvrdnjama predsjednice sudskog vijeća Vere Vukotić, izricanjem presude slučaj Sotin nije u potpunosti zatvoren i riješen jer postoje još dvojica osumnjičenih - Željko Jokić i Goran Pavić, protiv kojih je postupak u prekidu jer nisu dostupni pravosuđu, budući da se nalaze u Australiji i Kanadi.

Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije je u završnoj riječi za ubojstvo 16 civila zatražilo ukupno 51 godinu zatvorske kazne – za optuženog Dragana Mitrovića 15 godina, za optuženog Dragana Lončara 12 godina, za optuženog Mirka Opačića 13 godina, te za optuženog Miroslava Milinkovića 11 godina zatvora.

Ubijeni civili pronađeni su u masovnoj grobnici pored napuštene klaonice

Posmrtni ostaci 13 ubijenih civila nađeni su u travnju 2013. godine u masovnoj grobnici pored napuštene klaonice nedaleko od Sotina, a tužiteljstvo je do podataka o ovoj lokaciji došlo tijekom istražnog postupka.

Suđenje je započelo 4. veljače ove godine, a obitelji i srodnici stradalih mještana Sotina rekli su tada za Hinu kako očekuju osuđujuće presude, “ali ne i pravdu koju čekaju već 24 godine” jer je od ukupno 67 nastradalih ili nestalih mještana njih 18 i dalje na popisu nestalih.

Pročitajte više