Mladi nemaju posao pa se teže odlučuju na obitelj: Zbog krize manji broj rođenih u Europi

Ilustracija: Shutterstock

OD POČETKA financijske krize 2008. godine u Europi se rađa manje djece, otkriveno je u istraživanju njemačkog Instituta za demografska istraživanja Max Planck.

Istraživanje je pokazalo da se s rastom nezaposlenosti u 28 europskih zemalja počeo smanjivati i natalitet. Podaci nisu iznenađujući ako priču stavimo u kontekst tužne svakodnevice u kojoj brojni mladi ljudi, dakle, u fertilnoj dobi, ne mogu pronaći posao ili ostaju bez posla te se ne osjećaju dovoljno financijski sigurnima da bi zasnovali obitelj.

Najteže je pogođena skupina mladih do 25 godina, kao i oni koji žive u južnijim europskim zemljama, primjerice Španjolskoj. Znanstvenici su sada i statistički dokazali da razmjeri nezaposlenosti u europskim zemljama utječu na stopu nataliteta.

Pad broja rođenih zabilježen i u Hrvatskoj

Demografkinja Michaela Kreyenfeld rekla je da je financijska kriza pogodila Europu upravo u vrijeme kad je stopa nataliteta opet počela rasti. Rekla je da je u nekim zemljama dolaskom krize zabilježen prestanaka rasta broja rođenih, dok je u drugima zabilježen pad.

U Španjolskoj je prosječni broj djece po ženi od 2008. do 2011. pao za gotovo osam posto. Za to je vrijeme stopa nezaposlenosti narasla s 8,3 na 11,3 posto. Pad je zabilježen i u Mađarskoj, Irskoj, Latviji, ali i u Hrvatskoj.

Stopa rasta nataliteta usporila se u zemljama kao što su Češka, Poljska i Velika Britanija. Međutim, u zemljama čija tržišta rada nisu doživjela kolaps, kao što su Njemačka i Švicarska, promjena kretanja broja rođenih gotovo nije zabilježena.

Istraživanje je pokazalo da rast stope nezaposlenosti od jedan posto uzrokuje pad broja rođenih od gotovo 0,2 posto kod roditelja starih 15-19 godina te oko 0,1 posto kod roditelja u dobi od 20 do 24 godine. Međutim, rast nezaposlenosti nije uzrokovao promjenu kretanja broja rođenih u slučaju kada su roditelji stariji od 40 godina.

Pročitajte više