Moćna vojska - ponos Sjeverne Koreje: Nitko nam više ne može prijetiti atomskim bombama

SJEVERNA Koreja danas je na veličanstven način obilježila 100. godišnjicu rođenja Kim Il-sunga,  svog "Velikog vođe" i oca nacije.

Riječ je o obljetnici koja se dugo čekala i manifestaciji koja je godinama pomno pripremana, iako su mnoge okolnosti utjecale na samu atmosferu u kojoj se odvijala. Prvenstveno se tu misli na smrt Kim Jong-ila, Ljubljenog vođe, koji je preminuo u prosincu i vlast ostavio još "zelenom" Kim Jong-unu.

A mlađahni Kim Jong-un danas je pred tisućama okupljenih građana i pred vojnom i političkom vrhuškom održao svoj prvi govor kao sjevernokorejski vođa.


Nitko nas ne može napasti

"Vojna i tehnološka nadmoć nije više isključivo u rukama imperijalista. Vrijeme kad nam je neprijatelj prijetio i ucjenjivao atomskim bombama je iza nas", kazao je Kim Jong-un, implicirajući da sad i Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje.

"Sjevernoj Koreji više nitko neće prijetiti. Nijedna zemlja ne može nas napasti", rezolutan je bio mladi vođe, dok je razdragano mnoštvo pljeskom ispraćalo svaku njegovu rečenicu. Unatoč "militantnom" okruženju, Kim Jong-un je naglasio i kako mu se srce slama zbog loših odnosa s Južnom Korejom, te da je spreman surađivati sa svima koji ozbiljno razmišljaju o pomirenju.

Naprijed, prema pobjedi!


Njegov govor trajao je dvadesetak minuta, a Kim Jong-un ga je čitao s papira. Mediji su kazali kako je njegov govor bio odlučan, te kako će ga građani pratiti gdje god će se njegov milozvučni glas čuti. Kim Jong-un ovim je govorom pokazao kako će gajiti stil sličan djedovom, koji je volio velike govore, za razliku od kim Jong-ila koji nije bio sklon govoru u javnosti. 



Njegov govor popratila je i golema vojna parada, na kojoj su građanima Pjongjanga prikazana najnovija dostignuća nacionalne armije, koja broji 1,2 milijuna vojnika. "Krenimo naprijed prema konačnoj pobjedi", istaknuo je za kraj mladi vođa. Tko će ga na tom putu zaista i pratiti, posebno je pitanje.

Pročitajte više