Mogu li se prosvjedi iz BiH preseliti i u Hrvatsku?

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

MOGU li se socijalni nemiri koji već nekoliko dana bjesne Bosnom i Hercegovinom u doglednoj budućnosti preliti i u našu zemlju koja već niz godina ne zna za gospodarski rast, a broj nezaposlenih vrtoglavo raste prema brojci od 400 tisuća? Daleko smo od kaosa koji godinama vlada susjednom zemljom, no nastavi li se ovako, nikad se ne zna, poručuju sugovornici Media servisa.


Iako smo miljama daleko od situacije u BiH, naši političari trebali bi se itekako zamisliti nastave li se ovi negativni trendovi u Hrvatskoj, poručuje psihologinja Mirjana Krizmanić. Ipak ne vjeruje u BiH scenarij na hrvatskim ulicama, no, kaže, nikad se ne zna.

"To ovisi o dva, tri čovjeka koji izađu na ulicu i koji imaju petlje i hrabrosti i koji nemaju što izgubiti, a misle svojom glavom. Dakle, takvih uvijek ima, prema tome šansa uvijek postoji. Istina je da su Hrvati pasivni, ali kad se pojavi netko tko zna povući, od toga treba strepiti jer bi bilo bolje da se to rješava kako treba, legalnim putem kroz institucije", rekla je Krizmanić.

Da smo još daleko od socijalnih problema koji vladaju u BIH, smatra i čelnih SSSH Mladen Novosel, no i naglašava, nastavimo li sadašnjim smjerom svakodnevnog gubljenja radnih mjesta, sve je moguće. Odbacuje i tezu da su Hrvati previše pasivni za takve masovne prosvjede.

"Moglo se misliti i da su Bosanci pasivni, pa vidite da je dovoljna jedna iskra koja onda razbukta plamen. Sigurno je da možda tolerancije još uvijek ima, no ona neće biti zadugo moguća ako se smjer politike u Hrvatskoj ne promijeni."

Ipak, Novosel vjeruje da će Vlada shvatiti ozbiljnost situacije i da na ulicama hrvatskih gradova nećemo gledati slike koje posljednjih dana gledamo u BiH.

Pročitajte više