Moody´s: Eurozona iz krize neće izaći još barem tri godine



EUROZONA neće iz krize izaći još najmanje tri godine, smatraju u bonitetnoj agenciji Moody's, jednoj od tri najvažnije svjetske kuće za procjenjivanje kreditnog rejtinga.

Luvio Vinas de Sousa, glavni ekonomist Moody'sa za suverene rejtinge u intervjuu za Bloomberg kazao je da ne vidi mogućnost izlaska iz krize u kratkoročnoj perspektivi. "Trebat će još barem tri godine da eurozona izađe iz krize", kaže De Sousa.

"Eurozona je ostvarila uspjeh što se tiče provođenja institucionalnih reformi. Mi smo u više navrata naglašavali nužnost korekcija koje će se morati provoditi nekoliko godina. Te će godine za eurozonu biti vrlo bolne", tvrdi De Sousa.

Iako smatra da su osnivanje fonda za pomoć ugroženijim članicama i inicijativa Europske središnje banke, koja će kupovati njihove obveznice, korak u pravom smjeru, De Sousa ne vjeruje da je to dovoljno.

"Niti jedna centralna banka ne može potaknuti gospodarski rast. Do stabilnog rasta može se doći samo strukturnim reformama. Ovo što sada rade ECB i američki FED je samo kupovanje vremena kako bi regulatori mogli provesti potrebne reforme", tvrdi De Sousa.

Pročitajte više