Moody´s i Grad Zagreb strpao u "smeće", rejting će vjerojatno pasti i HEP-u!

Foto: Index

NAKON što je jučer objavljeno kako je hrvatski kreditni rejting "smeće", predvečer su stigle i nove crne prognoze iz bonitetne agencije Moody's. Naime, s razine Baa3 na razinu Ba1 snižen je rejting Grada Zagreba i HBOR-a! Drugim riječima, i njihovi rejtinzi su "smeće". Kako je komentirao glavni analitičar Nicholas Stevens zadužen za HEP, i HEP-u bi se uskoro mogao sniziti rejting.

Što se tiče Grada Zagreba, prognoza i dalje ostaje negativna. Kako stoji u priopćenju iz agencije, Grad Zagreb je vrlo povezan s državnom i ovisan o državnim prihodima i novčanim transferima, od kojih većina završava upravo u Gradu. Također, Zagreb ima status "bogatog grada" u odnosu na druge hrvatske gradove zbog čega povlači za sobom odluke vlasti o preraspodjeli sredstava u druge gradove. S obzirom da su u Hrvatskoj slabi izgledi za rast, očekuje se da će to narušiti i gradske financije.

Za negativnu prognozu Grada Zagreba zaslužna je i kompanija u stopostotnom vlasništvu Grada, Zagrebački holding, objašnjavaju iz Moddy'sa.

Što se tiče HEP-a, na naplatu mu ove godine dolazi 500 milijuna kuna, i Stevens procjenuje da će se HEP morati dodatno zadužiti kako bi uspio vratiti taj dug ali s tim novim zaduženjem mogao bi  imati problema zbog velike krize u zemljama u okruženju ali i šire.

O HBOR-u u Moodysu kažu kako će zbog smanjenja rejtiga Hrvatskoj doći do problema i u ovoj državnoj banci.

Pročitajte više