Mornar: Interna revizija splitskog Sveučilišta nije trebala doći u javnost

Foto: Hina

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar potvrdio je u četvrtak da je Ministarstvo upoznato s izvješćem o internoj reviziji poslovanja Sveučilišta u Splitu, istaknuo kako izvješće revizije nije trebalo doći u javnost, te da se većinom radi o nekim manjim nepravilnostima.

"Interna revizija poslovanja splitskoga Sveučilišta do nas je došla u srijedu, a ona je prvenstveno namijenjena uočavanju nepravilnosti u poslovanju kako bi se one uklonile i uopće nije trebala doći u javnost, a kako je došla u javnost to je zanimljivo pitanje", izjavio je novinarima ministar Mornar nakon što je u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) sudjelovao na predstavljanju članova Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme.

Mornar je izvijestio da spomenuto izvješće nisu u Ministarstvu do kraja analizirali, najavio je da će se to učiniti te istaknuo da izvješće treba najprije do kraja analizirati splitsko Sveučilište i onda povući potrebne korake. Dodao je kako se većinom radi o nekim manjim nepravilnostima, poput nedovoljne ekipiranosti sveučilišnih službi, a na novinarsko pitanje o mogućim sankcijama zbog nepravilnosti, odgovorio je potvrdno uz napomenu kako je poznata procedura provođenja sankcija.

Službe državne revizije redovito posjećuju sveučilišta


Na pitanje smatra li da bi i na drugim hrvatskim sveučilištima trebalo provesti unutarnje revizije, ministar je odgovorio da sva sveučilišta imaju svoje revizorske službe, ocijenio je da one dobro rade svoj posao i podsjetio da 'nad njima' postoji državna revizija čije službe redovito posjećuju sveučilišta. Budući da se, dodao je, državna revizija nije do sada oglasila znači da je ipak na većini sveučilišta sve u redu.

Neki mediji objavili su u četvrtak da je revizija poslovanja Sveučilišta u Splitu, koju je po narudžbi same ustanove obavila tvrtka BDO Croatia, prošloga tjedna službeno proglašena poslovnom tajnom te da su na sjednici Senata novinari izbačeni iz dvorane, a naknadnim priopćenjem Sveučilište je objavilo da će "uočene nepravilnosti u što skorijem roku otkloniti".

Novinare je zanimalo i jesu li istiniti medijski napisi da "Ministarstvo 'oteže' razvoj Znanstveno-inovacijskog centra (ZIC) splitskoga Sveučilišta za koji je Svjetska banka osigurala 200 milijuna eura". Ministar je rekao kako bi "nažalost mogao reći da nije uvijek istina sve što se piše, da nije istina da taj centar stopira Ministarstvo već, naprotiv, intenzivno radi na tome da se to što prije dogodi". Ali, objasnio je Mornar, to su procesi za koje je potrebno određeno vrijeme te istaknuo kako Ministarstvo "daje sve od sebe da se taj centar što prije realizira".

Pročitajte više