Mornar: Novinari znaju više o stanju u NCCVO-u nego Ministarstvo!

Foto : FaH

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je na današnjem briefingu s novinarima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) da Ministarstvo do sada nije službeno primilo izvješće Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCCVO) o zatečenom stanju i poduzetim aktivnostima s podatcima kako je ta institucija raspolagala državnim novcem od 2012. do danas u provedbi državne mature.

Napomenuo je da je spomenuto izvješće "dobio usputno na jednom sastanku, prelistao ga i bio impresioniran učinjenim uštedama", te istaknuo kako je očekivao da će to izvješće primiti kroz urudžbeni zapisnik što se, dodao je, do danas nije dogodilo.

Ministru Mornaru je, kako je rekao, "neobično da je to izvješće završilo prije u tisku nego u Ministarstvu". Ponovio je kako pohvaljuje uštede koje su u tom izvješću prikazane, ali i dodao kako bi "ipak pričekao kraj proračunske godine da se vidi hoćemo li doista dočekati kraj proračunske godine s 11 milijuna kuna ušteda".

"Mislio sam da je izvještaj osobni primjerak"

Na novinarsku primjedbu da je ipak vidio izvješće prije no što je ono objavljeno u medijima, ministar Mornar ponovio je kako ga je dobio usputno i da ga je "shvatio kao osobni primjerak" i tako ga tretirao te pažljivo prelistao. Ali, istaknuo je, "sa službenim stavom sam ipak htio pričekati dok izvješće ne dođe službeno u Ministarstvo".

Vezano za to izvješće bilo je i novinarsko pitanje ministru ima li informacije o stanju međuljudskih odnosa u NCCVO-u jer, kako je rečeno, "postoje informacije da je taj dokument zapravo obračun Uprave NCCVO-a s dijelom zaposlenika", a Mornar je potvrdio kako "naravno ima neke interne informacije, ali da na njima ne bi htio donositi nikakve zaključke".


Novinarsku primjedbu kako "zaposleni tvrde da su obustavljeni neki važni projekti, među ostalim i samovrednovanje škola", ministar je komentirao riječima da su "novinari ponovno bolje upućeni od njega" te ponovio kako ni o o tome nije službeno obaviješten.

Treće jednogodišnje usavršavanje psihologinje u SAD-u

Novinari su ministru podastrli još neke informacije koje su 'procurile' iz NCCVO-a kako ravnateljica Maja Jukić, "zbog ušteda, ne dopušta usavršavanje zaposlenika, no da je jednu psihologinju uputila na jednogodišnje usavršavanje u SAD, ali je neobično da ta ista gospođa ide već drugi put u tri godine na jednogodišnje usavršavanje u SAD".

Na pitanje hoće li tražiti izvještaj o tome, ministar je ponovno odgovorio kako "zbilja ne bi htio postupati na temelju kuloarskih razgovora" te je pozvao zaposlenike NCCVO-a da, ako su ti navodi istiniti, upute službeni dopis Ministarstvu koje će onda zatražiti očitovanje NCCVO-a.

Ponovio je svoju današnju izjavu kako je upoznat da su Državnom odvjetništvu prijavljene sumnje u nezakonitosti u poslovanju i rasipnost u NCVVO-u, ali i istaknuo kako je i to informacija koju nisu službeno primili ni on osobno, niti MZOS.

Povijest nepravilnosti u radu NCVVO-a


Isto tako ministar nije htio, bez službeno primljenih informacija, komentirati ni moguće poteškoće u provedbi državne mature zbog ušteda, te ponovno istaknuo kako najprije očekuje da mu se službeno obrate zaposlenici NCCVO-a nakon čega će on pak zatražiti očitovanje NCCVO-a.

Bivši ravnatelj NCCVO-a Goran Sirovatka smijenjen je u svibnju 2013. zbog niza nepravilnosti koje su otkrivene u radu te institucije. Tada je za vršiteljicu dužnosti imenovana Alenka Buntić Rogić do izbora nove ravnateljice Maje Jukić koja je tu dužnost preuzela u veljači ove godine.

Mornar: donošenjem Strategije dokazujemo njezinu važnost

Hrvatski sabor trebao bi sutra izglasati Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar poručio je s današnjega briefinga za novinare kako donošenjem te strategije jasno potvrđujemo da Hrvatska misli na budućnost znanosti i obrazovanja.

Njezinim nedonošenjem poslali bi smo sasvim suprotnu poruku s katastrofalnim posljedicama za budućnost naše zemlje ali, istaknuo je Mornar, i za proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Ministar je objasnio da je Strategija opsežan dokument koji će se sigurno mijenjati, dodavši kako bi "osobno volio da je ta strategija na 16 stranica, a ne na 300 stranica ".

Strategija bez rokova provedbe?


Iz Strategije će biti 'isključeni' svi rokovi provedbe koji će pak biti u akcijskom planu provedbe koji će Vlada kao nezavisni dokument donijeti u roku od mjeseca dana nakon donošenja Strategije, rekao je Mornar. Dodao je da je to možda najvažniji amandman koji je Vlada danas dala na Strategiju jer, istaknuo je, rokovi koji su bili u Strategiji a vezeni su za tekuću godinu, jednostavni nisu mogli bili provedeni.

S tim u vezi, ministrova pomoćnica za obrazovanje Sabina Glasovac napomenula je da to ne znači da će se mijenjati svi rokovi koji su bili navedeni u Strategiji nego samo oni koji se ne mogu provesti.

Novinare je zanimalo koje je još amandmane Vlada danas dala na Strategiju, a ministar je tako spomenuo amandman kojim se daje veća važnost odgoju i obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, te amandman o tomu da se u kurikulumu donese poseban program strukovnoga obrazovanja i onaj o većoj važnosti Hrvatske zaklade za znanost.

Negativno mišljenje o izvješću HOO-a

O aktivnostima MZOS-a novinare su izvijestili i ministrovi suradnici, pa je tako njegov pomoćnik za znanost Ivan Pejić najavio da će se idući tjedan u Zagrebu sastati članovi Europskoga vijeća za znanost istaknuvši kako je održavanje toga sastanka važan događaj za Hrvatsku.

Ministrov pomoćnik za sport Tomislav Paškvalin potvrdio je da je MZOS uputio Hrvatskome saboru negativno mišljenje o izvješću Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za 2013. godinu istaknuvši kako je to izvješće temeljito analizirano. Podsjetio je da je Ministarstvo dalo negativno mišljenje i na izvješće HOO-a za 2012. godinu. Kao glavne razloge za negativno izvješće spomenuo je nepostojanje kriterija za vrednovanje programa nacionalnih sportskih saveza, a time i za sredstava koja se trebaju doznačiti sportskim savezima, te finaciranje projekta sportske televizije koji, istaknuo je Paškvalin, nije u skladu sa Zakonom o sportu i Statutom HOO-a.

Pročitajte više